Zbog šesnaestoro đaka obolelih od tuberkuloze, straha od epidemije i protesta učenika i njihovih roditelja, odlukom Ministarstva zdravlja, gimnazija u Novom Pazaru neće raditi nedelju dana, u tom periodu biće izvršena dodatna dezinfekcija svih prostorija ove škole, a epidemiolozi će pokušati da utvrde: gde je izvor bolesti i kako je zaustaviti.

Tokom vikenda jedan deo škole već je dezinfikovan, ostale prostorije biće dezinfikovane krajem nedelje... Međutim, neki epidemiolozi smatraju da neće mnogo pomoći, jer je dovoljno da neki od inficiranih đaka ponovo sedne u dezinfikovanu klupu, nakašlje se i klica tuberkuloze će krenuti dalje....

Tokom nedelje ekipe epidemiologa obići će sve obolele učenike i njihove porodice i iz razgovora pokušaće da saznaju šta bi mogao da bude izvor zaraze.

U petak će u Beogradu, u Ministarstvu zdravlja, biti održan sastanak komisije za tuberkulozu, kome će prisustvovati i “delegacija” lekara iz Novog Pazara.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić juče je potvrdio da su svi oboleli, još kao deca, vakcinisani protiv tuberkuloze, ali su ipak zaraženi, jer, kako je istakao, “vakcina sama po sebi ne garantuje imunitet od ove zarazne bolesti, ali ublažava kliničku sliku obolelog”. On dodaje da se preduzimaju “sve moguće mere”, ali i naglašava da nema epidemije tuberkuloze, niti razloga za paniku.

- Nemamo više obolelih nego ranijih godina. U ovom slučaju, specifično je to što su oboleli iz jedne škole sa više od hiljadu đaka, gde je mnogo više kontakata i mogućnosti, nego kad se bolest pojavi u jednoj porodici, da se tuberkuloza širi - kaže dr Spahić.


PRVI SLUČAJ ZABELEŽEN U MARTU

Prvi slučaj tuberkuloze u novopazarskoj gimnaziji primećen je proletos. Do raspusta je registrovano još nekoliko slučajeva, svi đaci i profesori išli su na preglede i očekivalo se da će se tokom leta “bolest smiriti”... Međutim, brine što se iznova pojavljuju novi slučajevi, do sada ih je 16, đaci i roditelji strahuju da će ih biti još mnogo više.