KIKINDA - Sapundžijska radnja "Zeljković" u Kikindi sve je respektabilnija u poslovnom svetu. Njen vlasnik Željko Zeljković svojevremeno je, više iz radoznalosti, počeo da pravi sapun od kozjeg mleka, pa ubrzo zaključio da od te rabote može da bude i novčane vajde. I nije pogrešio.

Decenija je prošla od Zeljkovićevog poslovnog početka, kojeg se rado priseća. Porodični biznis, i pored iskušenja koja prate privredne aktivnosti, a pogotovo privatnu inicijativu, nije prestajao. Naprotiv, razvijao se korak po korak.

- Pre nego što sam otvorio sapundžijsku radnju, muzli smo naše koze, pa na sitno prodavali mleko i sir, koji smo pravili - seća se Željko. - Nije bilo neke veće zarade. Tek smo od prihoda pokrivali troškove posla. Zato smo digli ruke od uzgoja koza i bacili se na proizvodnju sapuna, od tuđeg, otkupljivanog, mleka. Pokaže se da je to znatno isplativija računica. Do dana današnjeg. Nećeš se obogatiti od ovog zanata, ali može solidno da se živi. Zadovoljan sam...

S vremenom su Zeljkovići na vlastitom primeru usavršavali tehnologiju izrade sapuna od kozjeg mleka. Razvili su sopstvenu recepturu. Željko otkriva jednu od tehnoloških tajni. Sapun se pakuje, pa ide u prodaju, nakon što se suši od 30 do 50 dana, u zavisnosti od komorske ili spoljne temperature vazduha. Prvih nekoliko godina sapundžijska radnja "Zeljković" isporučivala je na domaće tržište dve vrste sapuna.

- Uznapredovali smo u tom smislu i obogatili robni asortiman. Imamo sada sedam vrsta sapuna, koje plasiramo u zavisnosti od potreba određenih područja. U Hrvatskoj, recimo, puno traže sapun sa zeolitom, na Kosovu i Metohiji onaj začinjen medom. I tako redom. Imamo i sapun s dodatkom kamilice, zatim kukuruznog brašna, lavande... Ide radnja, što bi se reklo - priča sa zadovoljstvom naš sagovornik.

Iz godine u godinu, Zeljkovići su širili biznis, ali i prodajnu mrežu. Nedavno je njihova radnja dobila i sertifikat "Firma od poverenja", jer nije bilo nijednog negativnog internet komentara na njene artikle. Polovina proizvodnje proda se u Srbiji, a drugi deo ode u inostranstvo, ponajviše u bivše jugoslovenske republike, ali i u Italiju, Francusku, Nemačku, Rumuniju... Odnedavno se sapunom od kozjeg mleka iz Kikinde peru i - Tajlanđani.

DESET PUTA KROZ RUKE MAJSTORA

ŽELjKO Zeljković iz godine u godinu uvećava proizvodnju. Sada dnevno napravi oko 1.000 sapuna. Izrada je ručna. U tehnološkom procesu sapun čak deset puta prolazi kroz ruke majstora.