ZBOG izjava medijima da je preduzeće "Krivaja" iz istoimenog naselja kod Bačke Topole uzoralo bezmalo 2.000 sadnica i uništilo vetrozaštitni pojas, protiv ekologa Đure Vavroša već gotovo godinu dana vodi se proces u Osnovnom sudu u Subotici.

Preduzeće ga je tužilo zbog "narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti". U znak podrške poznatom ekologu i predsedniku Ekološkog udruženja "Hrast", ispred zgrade suda u sredu je održan protest predstavnika 18 organizacija za zaštitu životne sredine iz cele Srbije.

- Ovaj protest nije samo podrška Vavrošu, nego i svim ekolozima koji dižu glas za probleme životne sredine, protiv zagađivača, ukazuju na ekološke probleme, a bivaju zastrašeni i uvučeni u
sudske procese - kaže Nataša Đereg iz Centra za ekologiju i održivi razvoj. - Ovo je i znak pobune jer nemamo slobodu govora, da izrazimo javno zabrinutost za stanje životne sredine. Pravo na zdravu životnu sredinu je Ustavom zagarantovano pravo i svako ima pravo da je brani, pored toga imamo i Arhusku konvenciju koju je Srbija ratifikovala i koja kaže da pristup informacijama i odlukama koje se tiču životne sredine moraju biti javni.

Ekolog Vavroš je lane u emisiji "Zelena patrola" govorio o vetrozaštitnom pojasu u Pilakovoj dolini, koji su građani Krivaje posadili i za koji je dobijena dozvola opštine Bačka Topola.

- Najpre smo 2014. godine zasadili 1.200 sadnica, koje su oni uzorali i za šta niko nije odgovarao. Zasadili smo još 700 sadnica duž celog naselja, ali su oni opet sve izorali - podseća Vavroš, dok pred sudom čeka novo ročište. - Suđenje traje skoro godinu dana, a dosad je bilo samo pet ročišta. Sada je tužitelj Ištvan Harmati, inače državljanin Mađarske, uz prisustvo predstvanika konzulata, dao izjavu, a za 24. novembar zakazan je pretres, kada će biti ispitani svedoci odbrane.

VAVROŠ: NEĆU ODUSTATI

OVO je suđenje ne samo meni, nego svim ekolozima koji imaju hrabrost da javno kažu istinu. Ali ja neću odustati, zbog svih ekologa, kao i zbog dece koja već godinama sa mnom sade drveće i brinu o životnoj sredini - naglašava Vavroš.