PIROT - Projekat prevođenja viškova bujičnih voda Toplodolske reke u akumulaciju "Zavoj" na Staroj planini, biće nastavljen. Ovaj posao je u interesu EPS i Srbije, ali i HE "Pirot" i jedinog grada na krajnjem jugoistoku zemlje.

Pomenutom tunelu, dužine pet i po kilometara - koji je dopola već iskopan - prethodiće takozvani tirolski zahvat koji će prikupljati bujične vode Toplodolske reke i sprovoditi ih u akumulaciju "Zavoj", čime bi se povećala proizvodnja struje za gotovo 30 odsto. Podsetimo, radovi na tunelu su prekinuti pre 12 godina, na zahtev ekologa koji su tvrdili da će time biti uništen kanjon ove reke...

- Grad i HE "Pirot" moraju zajednički da rade na ovom projektu jer će on vratiti veru u život ovdašnjem stanovništvu. U narednom periodu sledi izrada plana sa dinamikom izvršenja pojedinih faza, ali je neophodno razvejati predrasude ovdašnjih ljudi o tome da će tunel poremetiti njihovo vodosnabdevanje i uticati na ekologiju - istakao je tokom nedavne posete ovom kraju ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, dok je Radmilo Nikolić, direktor proizvodnje u JP "Đerdap" pod čijim okriljem radi i hidrocentrala snage 80 megavata, rekao da se budućnost HE "Pirot" temelji upravo na dovođenju novih voda u akumulaciju.

Inače, u kopanje tunela za prevođenje je već uloženo oko šest miliona evra i još toliko je bilo obezbeđeno za njegov završetak, ali je posao 2004. obustavljen na zahtev žitelja sela Temska... U međuvremenu, direktor HE "Pirot" Ljubomir Stojanović je najavio nastavak radova na ovom tunelu, ali i izgradnju mini-centrale na temeljnom ispustu Zavojskog jezera.


STRATEGIJA Ministar Antić (u sredini) sa domaćinima u Pirotu