Pronašli recept za sreću
12. 10. 2016. u 13:15
Porodica Kanić iz Kruševca postala šampion kuvanja na internetu. Katarina najviše naučila od svekrve Živane
Prezentacija na Jutjub kanalu
PIRE krompir iz kesice, obarene viršle, “kocka” instant supe... tako su izgledali prvi kulinarski pokušaji profesorke francuskog jezika Katarine Kanić, sve dok se nije upustila u neverovatnu misiju pripremanja hrane na internetu. I, od tada - gotovo pet godina od kad su, prvi u Srbiji, otvorili jutjub-kanal pod nazivom “Kuvajmo uživo” i 12 meseci od početka rada istoimene veb-stranice - domaće recepte porodice Kanić i njihovih prijatelja je “pregledalo” neverovatnih devet miliona ljudi!
- Brigu o jelima je vodila moja divna svekrva Živana, koja je gotovo svakodnevno putovala 25 kilometara iz Šiljegovca, da bi naša petočlana porodica imala sveže pripremljenu, kuvanu hranu. Onda sam odlučila da uzmem stvar u svoje ruke, te trinaestogodišnjoj Milici, tri leta mlađem Bogdanu i Heleni od sedam godina, ali i suprugu Aleksandru sama donesem radost domaće kuhinje - objašnjava Katarina, profesor francuskog jezika u OŠ “Jovan Popović”.
Najpre je, kaže, kamerom snimala svekrvine “čarolije”, a potom i specijalitete koje su pripremali prijatelji, kume, tetke, sestre...
- Želela sam da ovekovečim one neuhvatljive trenutke svake velike domaćice, koji uvek glase ovako: “...
Onda dodaš malo sirćeta, onako otprilike” ili “...Isključiš rernu kad ti se učini da je gotovo” otkriva Katarina zašto je iz nedelje u nedelju, isprva skupa sa suprugom koji je inženjer elektrotehnike, počela da beleži pripremu svakojakih đakonija i kako je došla do toga da sada ima 145 recepata na jutjub-kanalu i isto toliko u pisanoj formi, na sajtu.
.jpg)
Ovoj vrednoj ženi, inače, u spremanju slanih i slatkih specijaliteta najčešće pomažu deca, ali tokom sedmice uspeju da “okače” samo jedan recept. Samo snimanje traje dva do tri sata, još toliko se utroši i na montažu, pa je - zbog mnogobrojnih školskih i vannastavnih obaveza ove petočlane porodice - ovakva “produkcija” prava mera.
.jpg)
MALE-VELIKE TAJNE
Inače, da bi i potpunim početnicama u kuvanju predočili sve tajne dobre kuhinje, priprema jela se potanko pojašnjava.
.jpg)
- Sve sastojke nabrajamo u preciznoj gramaži, a otkrivamo i tajne iskusnih domaćica, poput toga kako da suvo grožđe ne “propadne” kroz smesu ili kako da se testo ne prepeče, odnosno osuši testo, na primer. Takvi saveti se retko nalaze na internetu - kaže Katarina Kanić.
.jpg)