MALI ZVORNIK - Valjano urađeno sklonište u Malom Zvorniku, podignuto između dva svetska rata, za Vrhovnu komandu Kraljevine Jugoslavije, čiju je izgradnju "blagoslovio" i naložio kralj Aleksandar Karađorđević Prvi, nedaleko od obale Drine, u stenamama, širom je otvoreno za turiste - rekao nam je Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik.

Odaje i hodnici, koji se protežu dužinom od oko 1,5 kilometara, koji osim ulaza imaju i izlaz na suprotnoj strani, u međuvremenuu su uređeni, pa su utoliko više razlog za posete radoznalih gostiju. U tom kraljevskom skloništu, Radoš Bajić snimao je deo serije "Ravna gora", što je pravo mesto, i istorijski i scenografski.

- Kralj Aleksandar je odlučio da, baš ovde, bude rezervni položaj Vrhovne komande Kraljevine Jugoslavije, a u našem gradu podigao je 1930. godine gvozdeni most, kako bi povezao Mali Zvornik i Zvornik, odnosno Srbiju i BiH - priča Jevtić. - Kao i sve blagodeti ostale iz vremena monarhije i ova je bila zapostavljena u vreme vladavine komunista, ali i onih koji su bili, kasnije, na njihovim "frekvencijama". Reč je o kapitalnom zdanju, koje je imalo sve što treba da ima Vrhovna komanda, od funkcionalnih prostorija, onih pod posebnom zaštitom, uključujući kapelu, bunare, groblje...

Čak i za sadašnje vreme, dobro je urađena struja, ali i ventilacija, pa nije čudo što je ostalo imuno na atake "zuba vremena". Svojevremeno ga je lokalna vlast izdavala onima koji su gajili šampinjone. Tek ozbiljniji odnos prema ovom kraljevskom čedu pokazala je lokalna vlast na čijem je čelu bio ugledni diplomirani elektroinženjer, Milorad Zeljić, zaljubljenik u svoj zavičaj i rečju i delom, koji se založio za uređenje, što su i, kasnije, vlasti činile.

Deo prostorija koje su vodile na sve strane


TAJNI PROLAZ

SPOMINjALO se da iz zdanja postoji i prolaz koji vodi ispod korita Drine u Zvornik, u RS i BiH. Takve i slične priče, ali i ono što se nesumnjivo vidi i zna, sve je veći razlog za posete turista iz zemlje i inostranstva, posebno leti kada u ovaj kraj uz reku i jezero stižu mnogi gosti na manifestacije od "Gurmanijade" do "Skobaljijade", "Somovijade" do "Drinske regate".