Druga Guča ponos Zaselja
23. 08. 2016. u 07:23
Gurmanske manifestacije u Zapadnoj Srbiji postaju ozbiljna turistička ponuda
POŽEGA - Pored raznih gurmanskih takmičenja, poput Pasuljijade, Kupusijade, Gulašijade, Jagnjijade, Prasićijade... uz podršku ovdašnje Turističke organizacije je u Srednjoj Dobrinji održana i Svaštarijada, na kojoj su bila zastupljena sva jela iz nacionalne kuhinje.
Ipak, dosad najveća gurmanska manifestacija - Kupusijada - održana je 21. avgusta u Zaselju, a učesvovalo je čak 36 ekipa čiji su članovi u više od 50 zemljanih lonaca "krčkali" više od tone kupusa i 500 kilograma najkvalitetnijih vrsta mesa...
I, prva nagrada je pripala gastronomima iz Lučana (na slici) koje je predvodio Sreten Stevanović, druga je ekipa nazvana "Čaruga i sin" iz Čačka, dok je treći bio požeški "Džip tim". Priznanje za najuređeniji štand su dobili takmičari iz Lunovog Sela, a žiri i publika su jednoglasno procenili da je najveselije bilo u ekipi iz Dobrinja.
U Mesnij zajednici, inače, procenjuju da je njihovu Kupusijadu posetilo više od 3.000 ljudi, pa su je nazvali "druga Guča" i upravo njome obeležili završetak popravke i asfaltiranja puta kroz selo. Stariji meštani kažu da se u Zaselju toliko naroda videlo samo pre tridesetak godina - u vreme Preobraženjskog vašara - te daleke 1952, kada je selo kulukom izgradilo Zadružni dom...
TRPEZE
U POŽEŠKOJ Turističkoj organizaciji najavljuju još bogatije trpeze. U Kalenićima, na pola puta ka Kosjeriću, za 11. septembar je zakazana Prasićijada. Ražnjevi su spremni i selektiraju se najbolji majstori za furune, a slično je i u Pilatovićima, gde se još nisu opredelili da li će pred žiri i posetioce izneti prasetinu ili jagnjetinu?
Među poslednjim gurmanskim takmičenjima će biti čvarkarijada, planirana za jesen u Dražinovićima - na početku sezone svinjokolja...