Smrad iz kafilerije muči ceo Sombor
28. 07. 2016. u 16:00
"Proteinka" dnevno preradi bezmalo 60 tona konfiskata, uzrok mirisa - zastarela oprema, uvećan posao i vrućine
"Proteinka" u dvorištu lageruje koštano brašno ,Borislav Tomić
SOMBOR - Ovih vrelih letnjih dana povremeno se šire neprijatni mirisi iz Veterinarske ustanove (VU) "Proteinka", poznatije kao kafilerija, u kojoj se spaljuju leševi životinja iz mnogih krajeva Srbije. Smrad najviše osete stanovnice gradskog naselja Nova Selenča, ali se on proširio na druge delove, pa i na sam centar grada.
Iako je pre nekoliko godina obnovljena oprema, rekonstruisani kotlovi i prateće instalacije, i izrađena nova drobilica za preradu životinja, smrad kojeg jedno vreme nije bilo, ponovo se oseti.
Po rečima Borislava Tomića, direktora kafilerije, razlozi intenziviranja neprijatnih mirisa su visoke temperature, povećana uginuća životinja i obim posla, kao i to što se broj novih klanica uvećava.
On je dodao da su lokalne samouprave dužne da na svojoj teritoriji organizuju sabirne centre za odlaganje životinjskih leševa, kao i vozilo kojim bi se prikupljali i odvozili u roku od nekoliko sati.
- Zaposleni u kafileriji jednostavno ne mogu da stignu na sve farme individualnih gazdinstava, ali se trudimo da sve što prikupimo, što pre preradimo - ističe Tomić.
U pogonima "Proteinke" dnevno se preradi oko 60 tona otpada animalnog porekla i konfiskata iz klanične industrije. Ovde kažu da je oprema zastarela i da bi im za nabavku nove trebalo oko pet miliona evra, a ta sredstva "Proteinka" zasad ne može da obezbedi.
Neprijatni mirisi se javljaju uglavnom u večernjim satima i nestanu posle nekoliko časova. Kafilerija ima ugrađene filtere za pročišćavanje vazduha, ali oni očigledno nisu dovoljni. Jer, smrad se širi i na to su se u poslednje dve godine najviše žalili, naročito oni koji stanuju u blizini "Proteinke".
- Ovi mirisi nisu opasni po zdravlje, što su potvrdile kontrole nadležnih inspekcijskih službi, tvrdi Tomić, i pojašnjava da redovno obavljaju dva merenja godišnje, što je i zakonska obaveza. On ponavlja da granica dozvoljene koncentracije štetnih gasova nikada nije prekoračena.
KUDA SA KOŠTANIM BRAŠNOM
- KAFILERIJA dnevo proizvede 15 tona mesnog koštanog brašna i mi ga lagerujemo u krugu fabrike otkako je ono zabranjeno za ishranu stoke. Sada se ono mora spaljivati u posebnim pećima, koje mi nemamo - predočava Tomić.
U projekat izgradnje spalionice mesnog koštanog brašna kafilerija planira da investira 300.000 evra, a od toga bi koristi imala ovdašnja toplana kao gotov energent.