SREMSKA MITROVICA - Generalni projekat rekonstrukcije nasipa u Sremskoj i Mačvanskoj Mitrovici i postavljanje montažno-demontažnih panela radi odbrane od poplava, završen je i predstavlja osnovu za izradu glavnog projekta, čija vrednost je 4,5 miliona dinara. Postavljanjem ovog najmodernijeg načina odbrane, Sremska Mitrovica biće bezbedna i ako vodostaj bude veći od istorijskog maksimuma od 863 centimetra iz 2014. godine.

Mobilni paneli će nadvisiti kej za još 170 centimetara i grad će moći da se brani i ako vodostaj bude viši za 1,3 metra od do sada najvišeg zabeleženog.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Vladimira Petkovića, nakon rebalansa ovogodišnjeg budžeta, očekuje se da se obezbede sredstva za izradu i glavnog projekta.

- Odbrambeni nasip koji je pravljen sedamdesetih godina prošlog veka teško da može ponovo da odoli poplavnim talasima poput onih iz maja pre dve godine. Ovaj generalni projekat je najbitnija stvar u celom postupku, jer daje osnovne parametre, kojima ćemo se dalje rukovoditi prilikom izrade glavnog projekta rekonstrukcije savskog nasipa - pojasnio je Petković.

DEONICE

U SREMSKOJ Mitrovici je obeleženo osam deonica na kojima će se raditi rekonstrukcija nasipa i postavljanje montažno-demontažnih panela, a u Mačvanskoj Mitrovici sedam.