SUMNjE u malverzacije oko nabavke tucanika u Kuli, zbog kojih su podnete i krivične prijave, iz fioke tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije izvukle su demokrate, u kampanji pred izbore, "gađajući" Pericu Videkanjića, kandidata SNS za predesnika opštine, ali je, po rečima direktora Zavoda za izgradnju Dejana Femića, tužilaštvo u međuvremenu postupak obustavilo, pa je, zaključuje Femić, afera "napumpana" na mišiće.

Naime, DS u Kuli saopštio je javnosti ovih dana da je protiv odgovornih u Zavodu za izgradnju u ovoj opštini podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i da je u toku istražni postupak. Prema dokumentima koje su demokrate dale na uvid, prijavu je podnela PU u Somboru, a o tome je Više javno tužilaštvo obavestilo Agenciju za borbu protiv korupcije.

Agencija se obratila tužilaštvu u Somboru povodom predstavke OO DS u Kuli, kojom je ukazano da je privredno društvo "Molimentum" iz Kule - čiji su direktor i vlasnik, kako je navedeno, brat i supruga Perice Videkanjića, odbornika SO Kula - tokom 2013. i 2014. godine zaključilo dva ugovora sa Zavodom za izgradnju za nabavku tucanika za sanaciju atarskih puteva i za obavljanje zimske službe na lokalnim putevima i ulicama u opštini Kula.

Kulske demokrate su u oktobru 2014. godine podnele više predstavki Agenciji za borbu protiv korupcije, kojima je traženo da se preispita eventualno postojanje sukoba interesa i mogućih krivičnih dela u vezi sa poslovanjem Zavoda za izgradnju i saradnja tog preduzeća sa firmom "Molimentum", napominjući da njome, "prema javno dostupnim podacima Agencije za privredne registre", rukovode supruga Perice Videkanjića i njegov brat Zoran Videkanjić. OO DS je u svom obraćanju javnosti podsetio da je Perica Videkanjić i kandidat za predsednika opštine Kula na predstojećim izborima, a da je direktor Zavoda za izgradnju Dejan Femić takođe kadar SNS.

- Ukoliko je borba protiv korupcije zaista princip kojim se vodi Vlada Srbije, onda bi predsednik OO SNS Perica Videkanjić u najmanju ruku trebalo da bude izopšten sa svih stranačkih lista i trebalo bi mu onemogućiti svaki dalji pristup novcu građana Kule - poručile su demokrate.

Femić je potvrdio da je policija za privredni kriminal u oktobru i novembru prošle godine proveravala stanje u Zavodu za izgradnju, ali je istakao da je veštačenjem utvrđeno da nema nikakvih nepravilnosti.

- Na osnovu toga je Više javno tužilaštvo u Somboru izdalo naredbu o obustavljanju istražnog postupka - izneo je Femić.

Dopisom od 21. marta Agencija za borbu protiv korupcije izvestila je demokrate da je obaveštenje tužilaštva o podnošenju krivične prijave protiv nadležnih u Zavodu za izgradnju dobijeno 22. januara. Naredba o obustavljanju postupka, kaže Femić, doneta je 22. februara.


POMEŠALI SUPRUGU I SNAJKU

KULSKE demokrate su od SNS zatražile da povuče izbornu listu, na kojoj se nalazi "lice umešano u ove radnje" i upitale "da li je Perica Videkanjić, čija supruga i brat vode firmu koja je za dobijene poslove primala milione od Zavoda za izgradnju, takođe, obuhvaćen krivičnom prijavom". Femić je naglasio da direktorka "Molimentuma" nije supruga Perice Videkanjića, nego njegovog brata, i da će "zbog neistina, smišljeno plasiranih u predizbornoj kampanji", protiv OO DS biti podnete tužbe.