NOVI zglobni autobusi, prvi posle nekoliko godina, uskoro bi trebalo da počnu da pristižu u garažu JGSP "Novi Sad". Gradski prevoznik je, naime, u postupku javne nabavke, posao isporuke 10 zglobnih niskopodnih autobusa na dizel, s ugrađenom rampom, dodelio zemunskom preduzeću "Ikarbus".

Procenjena vrednost ove nabavke je 270 miliona dinara, a u planu je, kako preciziraju u JGSP "Novi Sad", da ova dva preduzeća potpišu ugovor, u kojem treba da budu precizirani detalji, i naravno, rokovi isporuke novih autobusa. Konkursom je, inače, predviđeno da rok isporuke bude 140 dana.

- Zaključno sa ovom nabavkom, podmladili smo vozni park sa 26 autobusa - ističu u JGSP. - Novosađani su prošle godine počeli da koriste pet, u januaru je stiglo još šest novih, a sledećih meseci se očekuje isporuka još pet solo autobusa, i naravno, isporuka 10 zglobnih autobusa.

Vozila se, kako je objavljeno na internet strani JGSP "Novi Sad", nabavljaju putem finansijskog lizinga, koji je ovom preduzeću odobrila Skupština grada. Na samom tenderu nije bilo žalbi, tako da je postupak završen u predviđenom roku.

Planovima ovog preduzeća, za ovu godinu, podsećamo, određeno je da će prioritet ostati nabavka novih vozila i podizanje kvaliteta usluga. Uz nabavku novih autobusa, međutim, planom poslovanja za 2016. godinu predviđeno je uvođenje novog sistema naplate prevozne usluge i ugradnja sistema video-nadzora u vozilima.

U voznom parku JGSP, inače, trenutno je 259 autobusa, kojima se godišnje prevali oko 15 miliona kilometara. Radnim danima vozila ovog preduzeća ostvare 3.655 polazaka, a autobusima se svakodnevno preveze oko 280.000 putnika. Prosečna starost voznog parka gradskog prevoznika je 13,5 godina, ali, kako planovi predviđaju, ove godine bi trebalo da bude smanjena na devet godina.


PLANOVI

Stručnjaci JGSP "Novi Sad", inače, predvideli su da vozila gradskog prevoznika prevezu 90.331.454 putnika. Ova brojka je, kako je objašnjeno, za jedan odsto viša, u odnosu na procenu za 2015. godinu.