OPŠTINSKA odluka da se Dimitrije Mladenović, suosnivač fabrike "Tigar", ovde poznatiji kao Mita Gaga, proglasi zaslužnim građaninom, te da se njegova bista postavi u centru Pirota podelila je javnost, ali i lokalnu vlast.

Odbornici Vladana Vasića i njegove "Koalicije za Pirot", jednoglasno podržavaju predlog grupe istoričara, dok su njihovi koalicioni partneri iz SPS - sa kojima je sarađuju još od 2004. - protiv jer im je sporna Mladenovićeva uloga tokom Drugog svetskog rata, s obzirom na to da su ga Nemci, odmah po ulasku u grad, postavili za gradonačelnika.

Predsednik Društva istoričara, Davor Lazarević, podseća na to da je Mladenović 2007. rehabilitovan, ukazujući i na njegove zasluge za industrijalizaciju ovog dela Srbije. Bio je učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, nosilac odlikovanja, senator i poslanik u predratnoj Kraljevini Jugoslaviji, te izgradio temelje Pirota onakvog kakvog ga danas imamo... U Društvu, međutim, ima i oponenata, koji ističu činjenicu da je Mladenović funkciju gradonačelnika zadržao i kad su Nemci ovaj deo Srbije predali bugarskim okupatorima, zbog čega mu je 1945. izrečena smrtna kazna, kasnije preinačena u desetogodišnju robiju. Kažu, bio je član Stojadinovićeve profašističke Radikalne zajednice i pod njegovom vlašću je - u dva navrata, tokom izbora - hapšen Dragoljub Jovanović, prvak Zemljoradničke stranke, koji mu je bio direktan protivkandidat...

Istoričar Dejan Ćirić zaključuje da nauka ne trpi većinu glasova, već posmatra činjenice i dokumenta koja su na raspolaganju, pa smatra da sa počastima Miti Gagi treba sačekati.

Identičan je i stav socijalista. Njihov predsednik i Vasićev saradnik, Vidojko Panajotović, konstatuje da u Evropi nema primera podizanja spomenika saradniku okupatora. Kaže i da su za "Tigar" kakvog pamte srpska i jugoslovenska javnost, zaslužni radnici koji su po oslobođenju vlastitim rukama gradili fabriku.

Za "Tigar" su - smatraju neki bivši radnici - zaslužni i direktori koji su posle Drugog svetskog rata bili na čelu ove firme, a pre svih Radmilo Marinković, poznatiji kao Rade Gala, koji je pokrenuo proizvodnju dijagonalnih i radijalnih auto-guma...

Konačnu reč o postavljanju biste daće Ministarstvo kulture.