PREMA dopisu i podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u poljoprivredno zemljište na teritoriji Subotice spadaju trg oko Gradske kuće, centar Palića, Gradski stadion, seoski domovi kulture, groblja, kao i parcele i okućnice u privatnom vlasništvu.

U Gradsku kuću, gde se priprema godišnji program korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, stigli su podaci iz resornog ministarstva da u Subotici postoji 18.000 hektara državnog zemljišta.

- Svake godine tražimo podatke od Republičkog geodetskog zavoda, koji nam budu poslati putem Ministarstva poljoprivrede i na osnovu njih radimo godišnji program - objašnjava Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu.

- Postoji uži i širi set podataka i ove godine su nam poslali širi set, i umesto dosadašnjih 12.000-13.000 hektara, u zakup moramo dati 18.000 hektara zemlje, u koju su uključeni trg u centru, centar Palića, groblja, seoski domovi kulture, fudbalski tereni i privatna dvorišta, jer svi koji na vreme nisu obavili konverziju, to zemljište sada je postalo poljoprivredno.

ZATRAŽENA POMOĆ LOKALNA samouprava zatražila je u ponedeljak pomoć resornog ministarstva kako bi se ovaj problem rešio, i ostaje da se sačekaju odgovor i smernice.

Po novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, svaka lokalna samouprava mora da izdvoji 30 odsto površina za investitore i nije svejedno koliko se površina računa.

- Dosad smo dobijali podatke o oko 9.000 parcela državne zemlje, a sada imamo 25.000 parcela - dodaje Ostrogonac.

- U katastru dvoje ljudi radi na tome već mesec dana i svaku parcelu moraju da provere i ako utvrde da nije obradivo zemljište, piše se u napomeni da je privatno vlasništvo, ili javna površina. Za mesec dana su uspeli da obrade dve katastarske opštine, ima ih 11, a rok za formiranje programa ističe 1. aprila. Ovim tempom teško da ćemo stići, a ako probijemo rok, po zakonu nam se ukidaju transferna sredstva, što grad vodi u dubiozu.