DVE fabrike namenske proizvodnje koje rade pod okriljem Korporacije "Trajal" ostaće deo odbrambene industrije, dogovoreno je na sastanku premijera Aleksandra Vučića i predstavnika resornih ministarstava sa rukovodstvom kruševačkog preduzeća.

- Nađen je način da se sprovede postupak da dve namenske fabrike "Trajala" ostanu u odbrambenoj industriji pod okriljem države, a zaštita od naplate poverilaca za korporaciju trajaće do 31. maja 2016. prema Odluci o određivanju subjekata privatizacije od strateškog značaja koju je donela Vlada - navode u preduzeću. - Ovo je za "Trajal", ali i za Kruševac, napredak ka uspešnom završetku procesa privatizacije najvećeg poslodavca u okrugu.

Kako saznajemo, na sastanku su utanačeni i načini izmirivanja dugova kompanije prema državnim poveriocima. Dve "namenske" (Fabrika zaštitnih sredstava i Fabrika eksploziva i pirotehnike), koje će upošljavati oko 500 radnika, u ovoj godini su, prema podacima do kojih su došle "Novosti", odradile za Ministarstvo odbrane poslove po ugovoru vrednom oko 124 miliona dinara.

Nedavno su potpisani ugovori od 1,1 milion dinara sa egipatskom vojskom koji se odnosi na isporučivanje zaštitnih maski i čak pet ugovora od oko pet miliona evra sa domaćim i stranim partnerima za isporuku asortimana iz Fabrike eksploziva.

STRAH OD STEČAJA NEZVANIČNO se ni stečaj nije isključivao kao jedna od opcija za dalju sudbinu korporacije gde ukupno radi oko 1.160 ljudi, odnosno kontrolisani stečaj za gumarske fabrike (Fabrika guma za dvotočkaše u Ćićevcu, Fabrika teretne i industrijske pneumatike). Više informacija o dinamici u radu i organizaciji svih fabrika biće uskoro poznatiji.

- Potpisani ugovori, zajedno sa ugovorima za prodaju i upošljavanje kapaciteta obe gumarske fabrike, zaokružuju ciklus za narednu godinu - navodi Miloš Nenezić, generalni direktor "Trajala". - Pokrivaju sve fabrike u korporaciji, što znači da će imati punu uposlenost svih proizvodnih pogona.

Radnici su se od prvih najava nadali da će im nov poslodavac biti država.

- Vojska je ozbiljna institucija, imaćemo sigurnost i verujem da će doći bolji dani - rekao nam je Boban Anđelković (53), radnik "Trajala" već 33 godine.

SKUP CEH PRIVATIZACIJE

PRIVATIZACIJA "Trajala" sa "Brikelom" raskinuta je pre tačno dve godine. Bugari su za 12,2 miliona evra kupili tadašnjih pet fabrika u kojima je radilo čak 3.500 ljudi i imali obavezu da investiraju 25 miliona evra u narednih pet godina, što se nije dogodilo. Po poslednjim informacijama dugovanja preduzeća su oko 130 miliona evra.