SVE opštine Pirotskog okruga svoju turističku ponudu zasnivaju na proizvodnji zdrave hrane, od sirovina sa ovog područja. Piroćanci imaju svoju peglanu kobasicu, kačkavalj, jagnjetinu, Belopalančani "Dane banice", odnosno pite, Dimitrovgrađani "Sušenicu", a Babušničani "Vurdijadu". Pomenute manifestacije, tačnije gastronomske svetkovine, ustanovljene poslednjih nekoliko godina, beleže rekordnu posećenost naših građana, ali i onih iz susedne Bugarske, i sve što se na ovim izložbama ponudi, po sasvim solidnim cenama, plane kao alva.

Što je još važnije, pokrenuta je i zaštita geografskog porekla pomenutih proizvoda, kako bi se sačuvala njihova autentičnost i prepoznatljivost na tržištu.

Promociju svojih peglanih kobasica Piroćanci su počeli sasvim skromno još pre desetak godina. Reč je o jedinstvenom proizvodu koji se pravi od posnog ovčijeg, kozjeg i junećeg mesa, a "peglana" je jedinstvena po tome što se kao konzervans koriste vetar i niska temperatura. Drugim rečima, nema nikakvog dimljenja i sličnih obrada koje su proglašene kancerogenim.

Palančani su svoju gastronomiju predstavili na "Danima banice", odnosno pite. Od desetak žena koje su se pojavile na prvoj manifestaciji, taj broj je narastao na preko stotinu domaćica iz ovog grada, ali i sa celog jugoistoka Srbije. Na poslednjoj svetkovini banica, bilo je i gostiju iz Makedonije i Bugarske, ali i iz dalekog Japana i Meksika. Uz ovaj specijalitet, koji se filuje kravljim i ovčijim sirom, ali i bundevom, livadskim zeljem, prazilukom i gotovo svim ostalim povrćem i voćem, Palančani kao gastronomsku ponudu imaju i papriku vrtku, autohtonu vrstu idealnu za sve vrste jela.

U turističkoj organizaciji Babušnice, na čijem je čelu Milan Stamenković, setili su se dobre stare vurde, mlečnog proizvoda sa vekovnom tradicijom koji nije ni sir ni ceđeno mleko. I na "Danima vurde" se broj izlagača povećava iz godine u godinu, a pomenuta manifestacija je prilika da se u javnosti Srbije pomene Babušnica po nekim dobrim stvarima, a ne samo kao grad sa najnižim primanjima. Na toliko pominjanoj manifestaciji pre dvadesetak dana bilo je preko 100 proizvođača iz cele Lužnice i Pirota.

Veliku zainteresovanost za srpske proizvode Bugari uglavnom objašnjavaju time što su ovi proizvodi garantovano prirodni, odnosno bez GM sirovina i mesa.

Suočene sa ovakvim trendom, sve opštine okruga stimulišu razvoj stočarstva, koje je uslov za povećanje proizvodnje. Samo pirotska opština je ove godine iz svog budžeta izdvojila preko 40 miliona dinara za razne subvencije u poljoprivredi. Izdvajanja ostalih opština takođe se mere milionskim iznosima.

CARIBRODSKA SUŠENICA

POSLEDNjA gastronomske svetkovina ove godine, "Caribrodska sušenica", održana je u Dimitrovgradu. Reč je o specijalitetu od svinjskog mesa, koji se na tihoj bukovoj vatri sprema nekih desetak dana i čija je cena oko 1.000 dinara. Meso je od domaće svinje ili od mangulice i za ovaj brend se čulo već širom Srbije, ali i susedne Bugarske, odakle su pristigli glavni kupci i budući potrošači.

PEGLANE KOBASICE

PRVU izložbu peglanih kobasica propratilo je svega par stotina posetilaca, a na poslednjoj je bilo preko 10.000 samo iz Bugarske. Toliko pominjani proizvod odličan je za tržište muslimanskih zemalja, ali su potrebne mnogo veće količine, a prodaje se po ceni od oko 3.500 dinara za kilogram.