VRBAS - Javno preduzeće za informisanje "Vrbas" prestalo je da postoji 29. oktobra, odlukom SO, koja se još početkom jula povukla iz ove firme kao osnivač. Većina od 35 zaposlenih dobila je otpremnine, a sedmoro radnika prebačeno je u novoosnovano JKP "Komunalac", u okviru kojeg će raditi u odeljenju "za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih sadržaja i TV programa, ispitivanja javnog mnjenja i organizovanje sastanaka i seminara".

Načelnica Opštinske uprave Mirjana Šimun objasnila je da je JP za informisanje "Vrbas" ukinuto zato što "nije privatizovano u zakonom ostavljenom roku, metodom prodaje, ili prenosa zaposlenima bez naknade, i pritom ima negativni kapital na osnovu procenjene fer tržišne vrednosti". Drugim rečima, lokalna informativna kuća je likvidirana pošto su njena dugovanja bila 3,5 puta veća od vrednosti kapitala.

Prava, obaveze, odgovornosti i imovinu ugašenog preduzeća preuzela je opština, kojoj je, kao arhivska građa, pripala i dokumentacija JP za informisanje "Vrbas". Ukidanjem ovog preduzeća prestali su da postoje Radio Vrbas i TV Bačka. Ranije su sa lokalne medijske scene nestale i novine "Glas".

Odbornik SDS i bivši predsednik opštine Vrbas Milan Stanimirović, koji je bio i novinar JP "Vrbas", rekao je da ne razume razloge za povlačenje države iz medija.

- Došli smo u situaciju da medijske kuće predajemo tajkunima ili strancima ili da ih ukidamo, ne vodeći računa o interesu javnosti. Vrbas je ostao bez radija, televizije i novina, a postoji potreba građana za informisanjem o lokalnim temama. Više nema ko da prenosi ni sednice SO, da građani čuju za šta se zalažu i kakve odluke donose odbornici koje su izabrali - kazao je Stanimirović.

VIŠE PARA ZA MANjE INFORMISANjA

ZA lokalno informisanje u Vrbasu, naveo je Stanimirović, opština je izdvajala 25 miliona dinara godišnje, a ubuduće za tu namenu odvajaće dva odsto budžeta.

- To će biti veća suma nego dosad, što znači da bi manje koštalo da su lokalni mediji održani. Ljudi u medijskom odeljenju JKP "Komunalac" moći će da proizvode informativne sadržaje, ali neće imati gde da ih emituju - naglasio je Stanimirović.