PREDSEDNIK opštine Velika Plana, Dejan Šulkić (DSS), smenjen je glasovima odbornika opozicione SNS i Demokratske stranke, koja je izašla iz vladajuće koalicije upravo sa Šulkićem i prišla naprednjacima.

Od 39 odbornika SO, 20 je glasalo za smenu predsednika opštine iz Demokratske stranke Srbije. Na predlog naprednjaka, uz četiri glasa demokrata i jedan iz JS, Šulkić je razrešen dužnosti posle gotovo 12 godina na toj funkciji...

- Za tri mandata, koliko sam bio predsednik, opština nijedan dan nije bila u blokadi, budžet se trošio racionalno, a Uprava ima 30 zaposlenih manje od zakonom dozvoljenog broja - objašnjava Šulkić.

Kako god bilo, vest da su SNS i DS napravile lokalnu vlast u javnosti je zasenila pomenutu smenu. Demokrate u Velikoj Plani, inače, u koaliciji sa naprednjacima ne vide ništa čudno...

- Republika i lokal su dve različite stvari. Mi sa SNS imamo dobru saradnju, a Šulkić je držao apsolutnu vlast i nije dozvoljavao da podelimo odgovornost. Štaviše, započeo je izbornu kampanju trošeći budžetska sredstva, što nismo mogli da dozvolimo - kaže predsednik Opštinskog dobra DS, Dragan Cvetković, odbacujući i optužbe o navodnom namirivanju ličnih interesa.

MOTIV BEZ odbornika JS, Dejana Pisarevića, koji je sa nama do sada bio u vlasti, ne bi imali većinu. Međutim, on me je obavestio o tome kako mora da glasa za moju smenu jer ima problema u svojoj privatnoj firmi, pa samo štiti sebe - tvrdi Šulkić.

Na istoj sednici SO razrešeni su i zamenik predsednika Skupštine, zamenik predsednika opštine, kao i članovi Opštinskog veća, te izabrani novi članovi ovih organa. Jedino je funkciju zadržao predsednik Skupštine opštine, Dalibor Todorović iz DS, koji je izjavio da se smena vlasti odigrala bez velike diskusije, u mirnom i kvalitetnom "tonu"... I on smatra da "visoka politika ne sme da silazi na lokalni nivo", procenjujući da su politička stabilnost i interesi građana iznad svega!

Podsetimo, do novembra prošle godine u Velikoj Plani zajedno su vladali DSS i SNS, a onda se Demokratska stranka Srbije opredelila za savez sa DS.

Sada, vladajuću većinu čine SNS sa osam, DS sa četiri, SPS sa sedam i jedan predstavnik JS, ali sklapanje koalicionog ugovora tek predstoji. Ipak, za predsednika opštine već je izabran naprednjak Igor Matković.

OPŠTINSKI INTERES

DOSKORAŠNjI predsednik opštine tvrdi i da se iza svega kriju i lični interesi predsednika Skupštine, demokrate Dalibora Todorovića.

- To su priče bez pokrića. Smena vlasi obavljena je u interesu opštine, s obzirom na to da su nam iz SPS i SNS obećali da ćemo dobiti pomoć sa republičkog nivoa - objašnjava Todorović (na slici).