ZABRANjENI grad otvorio je kapije “smrtnicima”. Samo za tri meseca otkada je “Vila Zlatni breg”, spomenik kulture i rezidencijalno zdanje Vlade Republike Srbije, zvanično otvorena odajama u kojima su se odmarale kraljice Natalija i Draga i kralj Aleksandar, prošlo je više od hiljadu ljudi.

Prvi put u istoriji ovog zdanja zatvorenog tipa, koje se decenijama koristilo isključivo za potrebe državnih organa, prošli su turisti, ali i Smederevci.

- Na ovo smo, kao mnogi, čekali decenijama. Prvi put sam sa porodicom u vili, i zaista smo oduševljeni. Ovo valja doživeti - kaže Nenad Grbić koji je, kao i većina njegovih sugrađana, dvor gledao samo na slikama.

Nekada su ovde dolazili izaslanici sultana, paše, begovi, poslanici, šefovi srpske i ruske tajne policije, tajni agenti. Nezvanično, u vili je prespavao fudbalska legenda Dijego Armando Maradona.

U vili su najčešće boravili Tito, Draža Marković, Stane Dolanc. Ovde su se održavale ministarske sednice. Bila je objekat vlade SFRJ, a renovirana je 1961. godine za Samit nesvrstanih. Poslednjih godina koristili su je premijeri i šefovi države. Nedavno je, kao pravi domaćin, vino iz ovdašnje vinarije služio premijer Aleksandar Vučić lično, doduše samo novinarkama.

Posle potpisivanje protokola između Grada i Uprave za zajedničke poslove Vlade Srbije, koja gazduje objektom, letnji dvor je dva puta sedmično otvoren za grupne posete.

- Nakon svečanog otvaranja 16. maja, a u okviru evropske manifestacije “Noć muzeja”, do danas vilu je posetio 1.031 posetilac najrazličitijih uzrasta i interesovanja. U toku trajanja školske godine značajno je bio veći broj posetilaca učenika osnovnih i srednjih škola u odnosu na druge posetioce - kaže direktorka Muzeja Smederevo Tatjana Gačpar.

* Branka Pujić, Ferid Karajica, Tamara Dragičević i Nina Janković

Fotografisanje unutar vile nije dozvoljeno, ali u kompleksu jeste. Bilo je zahteva za održavanje čina venčanja, ali oni nisu odobreni, dok se mladenci mogu slikati ispred vile tokom organizovane posete grupe, kaže Gačpareva.

Enterijer vile je postavka Istorijskog muzeja Srbije. Posetioci imaju priliku da vide garniture iz 1780. godine, tepihe s kraja 19. veka iz Azije, ikone iz 18. veka, radni kabinet kralja Milana u kome je persijski tepih od 500.000 čvorova kamilje dlake, star tri veka.

Gosti obilaze letnji i zimski salon, zeleni salon, kraljevsku ložnicu iz koje je Draga Mašin u svet poslala lažnu vest o svojoj bremenitosti. Imaju priliku da čuju koje su sve važne odluke ovde donete.

NOVI TERMINI- Zbog velikog interesovanja, tokom manifestacije “Smederevska jesen” povećan je broj dana predviđenih za posetu koja će biti organizovana od petka do nedelje od 4. do 6. septembra u terminima kada se i očekuje najveća posećenost našem gradu - kaže direktorka Muzeja.

- Javnosti u punom svetlu pokazujemo istorijsko i kulturno blago Srbije. Planiramo da razvojem novih sadržaja u budućnosti, ovde stvorimo turistički raj - kaže ljubazni domaćin vile Zoran Milosavljević.

Raj za oko i dušu je i danas, kao i nekada. Ovde su obitavali Branislav Nušić, Paja Jovanović, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Sima Matavulj. Danas dolaze njihovi savremenici, poslenici kulture.

- Imali smo dosta poseta, neki su prvi put bili, neki su želeli ponovo jer ih je ono što su videli očaralo. Ugostili smo celokupnu ekipu Tvrđava teatra, članove žirija, glumce, kaže Marija Aničić iz Centra za kulturu.

Glumci su među retkima imali privilegiju da ovde i ranije borave. U odajama srpske dinastije snimani su filmovi “Četvrti čovek” i “Pljačka Trećeg rajha”, drame “Čehovljeve minijature”, serije “Kraj dinastije Obrenović” i “Poslednja audijencija”.


NAJSTARIJI LETNjIKOVAC

Najstariji letnjikovac srpske dinastije podigao je 1865. godine knez Mihajlo Obrenović na imanju koje je kupio njegov otac knez Miloš Obrenović. Jedini je sačuvan letnjikovac ove dinastije, osim dvora u kome je danas Skupština grada Beograda. Proglašen je za spomenik kulture 2009. godine.