KADA neko nema ni dan škole iz slikarstva niti ga je iko podučavao makar kako se drži kičica ili sortiraju boje, a za njegove slike se zainteresuje čak i poznata nemačka aukcijska kuća "Nojmajster" iz Minhena, odnosno, njen odsek za nalaženje ne u celosti afirmisanih slikarskih talenata, onda i ne čudi,što uz ime mladog Nišlije, Ilije Fonlamova (19), već godinama stoje superlativi - čudo od deteta, supertalenat... ili poistovećivanje sa nemačkim slikarom Matijasom Grinevaldom, koji mu je i jedan od uzora.

Ilija je, inače, kako su "Novosti" svojevremeno već pisale, bio superđak i u dosadašnjem školovanju, i dobitnik je osam Vidovdanskih nagrada, počev od petog razreda osmoletke do završetka gimnazije "Svetozar Marković" ove godine, nakon čega je uspešno položio prijemni i postao brucoš na ovdašnjem Medicinskom fakultetu. To mu je, kako veli, bila želja, koja će mu omogućiti egzistenciju i da se ostvari kao humanista, ali će se sa slikarstvom i dalje baviti iz ljubavi kao subprofesijom.

Ovaj mladi talentovani Nišlija slikarstvom se bavim od šeste, a ozbiljnije od 12. godine. Njegov stil karakteriše tamna pozadina iz koje izranja jasan, oštar i emotivan lik i zasada su mu najpoznatija dela "Cvet božji", "Vaskrsenje Hristovo" i "Evangelist". Ima svoj profil sa biografijom i pomenutim slikama, te su ih na njegovu sreću tako i primetili u nemačkoj aukcijskoj kući.

- Sve detalje sam im ubrzo dostavio lično, a kasnije ih i posetio prilikom odlaska u Minhen kod prijateljice. Primili su me vrlo srdačno, bili su oduševljeni mojim slikama i tečnim nemačkim jezikom, a ja sam se, blago rečeno, našao u pravom šoku - objašnjava Ilija svoj susret sa stručnjacima iz "Nojmajstera", naglašavajući da je tom prilikom dao i intervju minhenskom dnevnom listu "Merkur".

U Minhenu su mi usmeno rekli, dodaje Ilija, da su im moje slike privukle pažnju zbog unikatnog stila kojim su rađene, te zbog velike sličnosti u stilu sa visokom gotikom i ranom renesansom nemačkog slikarstva, pod čijim uticajem, inače i slikam. U septembru očekujem pismenu procenu ovih mojih dela, a u oktobru ću saznati da li će neko od njih biti i otkupljeno.

IZNAD OČEKIVANjA

- Čak i ovo što se do sada desilo, prevazišlo je moja očekivanja i potvrdilo da ono što radim vredi. Biću prezadovoljan i ukoliko, na primer, nijedna moja slika ne prođe za prodaju, jer samo saznanje da sam najmlađi ikad pozvan iz pomenute aukcijske kuće, za mene je veliki uspeh i prava privilegija koja se retko kome pruža u mojim godinama, pogotovu što mi je slikarstvo samo hobi i velika ljubav - ističe skromni mladić Ilija, čije su se slike često nalazile i na humanitarnim aukcijama u rodnom gradu.