SUDBINA čuvenog hrasta - zapisa na Savincu, za koji se smatra da je star bar šest vekova, uz deonicu budućeg auto-puta E-763 (Koridora 11) zapečaćena je u četvrtak tačno u šest sati i 30 minuta. Tada je pao. Oborili su ga radnici koje je za taj posao, tenderom, angažovalo preduzeće "Planum", podizvođač radova na tom delu trase.

- Sveto drvo smaknuto je na krajnje neprimeren način. Mi, meštani Savinca i okoline, smatramo: kad je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture već rešilo da ga ruši, ne obazirući se na tradiciju i protivan stav naroda, trebalo je to bar učiniti na dostojanstven način, uz očitanje svešteničke molitve i davanje mogućnosti meštanima da ga vide poslednji put, oproste se od zapisa... Jer, on sam i njegovo stanište bili su za ovdašnji narod svetilište, šta god da su suprotno o tome medijima izjavljivali neki etnolozi, teolozi i drugi. Mesnoj zajednici Savinac niko nije najavio kada će hrast biti posečen. Nisu ga posekli ni Turci ni komunisti, pade na dan Svetih 45 mučenika iz Nikopolja - kaže za "Novosti" Miliša Nikolić, njen predsednik.

Na licu mesta zatičemo trojicu radnika "Art presa", koji su oborili hrast, a nastavljaju da ga, po uputama pretpostavljenih, obrađuju dalje.

- Posekli smo ga motornim testerama, koristeći klinove i sličnu uobičajenu opremu. Nikada nisam sekao veće drvo, a radim ovaj posao godinama! Ne plašimo se malera, ili neke loše sudbine zbog toga što smo uradili ovo, što nam je naređeno. Tim više što su popovi dali svoj blagoslov za seču ovog hrasta. Meštani nam nisu pravili nikakve probleme. Po godovima, ne verujem da je bio star šest vekova, računam nešto više od 300 godina... Valjda... Budući da je iznutra natruo, pao bi sam za, možda, 20 godina. Od početka seče do konačnog obaranja, u 6.30, rad nam je trajao sat i po - objašnjava sekač Dragan Jovčić (53), iz Belanovice kod Ljiga.

PREDSKAZANjE U ŽIŽI borbe za očuvanje zapisa, žitelji ovih krajeva, i šire, upozoravali su medije da se na svakom svetom mestu koje se zatrpa pa preko njega pređe put, poput starih grobalja, bogomolja, posvećenog drveća i slično, kasnije često dešavaju nesreće...

Izmereni prečnik debla u visini ljudskih grudi je dva metra i 70 centimetara. Od poslovođa, ili drugih stručnjaka pomenutih firmi, nismo zatekli nikog. Bili su, kažu nam, tu u početku pa su otišli.

Nakratko, radilište je obišao Goran Veselinović, iz azerbejdžanske firme "Az Virt", koja je glavni izvođač radova Koridoru 11. On je u njoj kontrolor kvaliteta za treću deonicu budućeg auto-puta.

- Za izjave novinarima, u "Az Virtu" je zadužena samo direkcija. Jedino što mogu da kažem: "Az Virt" nema ništa sa sečom ovog hrasta, jer ona nije u našoj nadležnosti, već "Koridora Srbije" i preduzeća koje oni angažuju. Zbog dilema oko hrasta smo, nimalo se ne mešajući u njih, stali sa radovima, sad ih nastavljamo - veli Veselinović.

Predsednik MZ Savinac ne očekuje značajnije, organizovane proteste meštana posle seče zapisa.

- Zato što sila Boga ne moli...! A državnici, izgleda, veruju u Boga samo kad im je to potrebno pred javnošću. Sve što smo mogli da uradimo da zapis bude sačuvan, uradili smo, nažalost, uzalud - rezignirano pričaMiliša Nikolić.

Oboreno starinsko stablo, prirodno, zakršteno svetilište koje tužno i groteskno leži podno vrhova Krvavac, Treštenik i Vis, uz Duboki potok i reku Dičinu, za našeg boravka na brzinu obiđe nekoliko domaćih ljudi, ali ne želeše da i reč javno progovore.
SPOMEN-PARK?

DEO zapisa će, po najavi Ministarstva saobraćaja, biti sačuvan, ali daleko od njegovog staništa.

- U konačnoj fazi je izrada plana malog spomen-parka, na novoj lokaciji, bilo u ataru Savinca, ili na prvom odmorištu Koridora, koje je planirano na pet kilometara od hrasta. Vodeći računa o simboličnom značaju ovog impozantnog stabla, u okviru spomen-šumice ugradiće se sa odgovarajućim natpisom konzervirani deo stabla koji bi služio kao simbol i spomen na hrast - precizno piše u izjavi pres službe tog Ministarstva.


DSS: KUKAVIČKA SEČA NOĆU

DEMOKRATSKA stranka Srbije ocenila je u četvrtak da je vlast kukavički, "pod okriljem mraka, jer po danu ne sme", isekla šest vekova star hrast u mestu Savinac i dodaje da se ništa drugo nije očekivalo od vlasti "koja ruši državu prihvatajući briselske sporazume".

Rušenje hrasta u Savincu osudili su i "Zeleni Srbije" koji su najavili akciju sadnje 600 hrastova zajedno sa građanima". Hrast će, ocenili su u četvrtak "Zeleni Srbije", u pamćenju svih nas biti spomenik ekološke borbe i simbol za neodgovornost.