MESEC dana pošto je iz Treće Srbije isključen dr Andrej Fajgelj, potpredsednik i osnivač, iz stranke odlazi još troje istaknutih članova: generalni sekretar Aleksandar Đurđev i članovi Predsedništva Goran Milenković i Sunčica Marković.

Predsednik TS Miroslav Parović u obrazloženju navodi da je na osnovu nesporno utvrđenih činjenica o težoj povredi Statuta stranke, kao i zbog nepostupanja po odlukama stranačkih organa, doneta odluka o isključenju troje pomenutih članova.

Parović dodaje da je razlog za izbacivanje iz stranke bilo njihovo samovoljno napuštanje sednice Skupštine grada u prošli petak, kada je bilo dovedeno u pitanje izglasavanje odluka o javnim preduzećima. Zasedanje su napustili oko 11 časova, a vratili su se u salu tek oko 20 časova.

- Đurđev, Milenković i Marković napustili su sednicu bez mog znanja i mimo koalicionog dogovora, i praktično ugrozili funkcionisanje, pa i opstanak vladajuće koalicije svega nekoliko meseci uoči izbora - kategoričan je prvi čovek TS.

Tačke dnevnog reda, koje su “visile o koncu” i zbog opravdanog odsustva nekoliko odbornika iz ostalih stranaka vladajuće koalicije, ipak su izglasane i to tankom većinom, sa 39 glasova. Vladajuća koalicija, koju predvode naprednjaci, a u kojoj je i Treća Srbija, ima 49, od ukupno 78 odbornika u Skupštini grada.

IZVINjENjE PAROVIĆ se u nedelju izvinio članstvu Treće Srbije, koalicionim partnerima, novinarima i novosadskoj javnosti, jer je bio “bolećiv prema Đurđevu i njegovom bahatom ponašanju”.

Po Parovićevim rečima, odbornički klub TS ubuduće će imati tri člana i nastaviće da podržava vladajuću koaliciju.

S druge strane, na sajtu Treće Srbije koji je, kako kaže Parović, “uzurpirao Đurđev”, objavljeno je saopštenje u kojem je predsednik stranke optužen za samovolju.

- Nećemo da dozvolimo da iz Treće Srbije budu oterani njeni osnivači, trudeći se da očuvaju jedinstvo stranke, koju smo svi godinama mukotrpno i sa velikim požrtvovanjem stvarali - navedeno je u saopštenju sa potpisima 17 članova, koje predvodi Đurđev.

Među potpisnicima je i Goran Panaotović, koga je gradska Skupština nedavno imenovala za v.d. direktora Kulturnog centra Novog Sada, umesto dr Andreja Fajgelja.