SRPSKI centar ekologije iz Lazarevca tvrdi da su osujetili nedavni, navodno, nezakoniti pokušaj rušenja crkve Svetog arhangela Gavrila u selu Šopiću. Hram je u oluji, pre skoro godinu dana, ostao bez zvonika! Sveštenstvo u Šopiću, međutim, ističe da sve čini uz blagoslov SPC, a da će u porti, na mestu dosadašnje, koja je urušena zubom vremena i više puta obnavljana, biti izgrađena nova bogomolja.

Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu zvanično se obratio Srpski centar ekologije u Lazarevcu, navodeći da to što objekat pripada SPC ne poništava zakonsku obavezu da se za bilo kakve građevinske radove mora pribaviti dozvola, odnosno rešenje o odobrenju od nadležnog organa uprave. Uz to, ističu da crkva u Šopiću predstavlja kulturno dobro koje uživa status prethodne zaštite.

- Postoji osnovana sumnja da je pokušaj rušenja crkve sajlama, uz pomoć građevinskih mašina, organizovao Mirko Tešić, sveštenik iz Šopića - navodi Željko Stojković, predsednik Srpskog centra ekologije iz Lazarevca. - U razgovoru s narodom, sveštenik kao pokriće za rušenje navodi pojavu klizišta, iako ne postoji elaborat o geomehaničkoj stabilnosti tla.

Čak i da je aktivirano klizište, s obzirom na status crkve u Šopiću trebalo bi obaviti stručnu sanaciju i zaštitu objekta, a ne rušenje. Mašina koja je vukla sajlu teška 40 tona nije mogla da sruši zvonik. To je dokaz da crkva nije trošna.

Ekolozi traže hitno reagovanje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer je u pitanju, kako ističu, vandalsko samovoljno rušenje crkve, ugrožavanje i skrnavljenje verskog objekta. Zahtevaju podnošenje krivičnih prijava. I Udruženje građana "Sveti Sava" iz Lazarevca, koje se bavi iskorenjivanjem narkomanije i dilera droge, usprotivilo se, kako su rekli, rušenju jednog od najstarijih pravoslavnih hramova u ovoj opštini.

- Tvrdnje Srpskog centra ekologije su apsolutna neistina i sve koji su ih iznosili, Eparhija šumadijska krivično će goniti - kaže sveštenik Mirko Tešić. - Sve preduzimamo isključivo uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, a postojeći hram, star vek i po, više puta je obnavljan, a u nezapamćenom nevremenu krajem juna prošle godine ostao je i bez zvonika. Stručne procene su da rekonstrukcija nije moguća, pa će na mestu starog biti podignut novi hram.

UMEŠALA SE POLITIKA?

- STARI hram se ne ruši da bi selo ostalo bez crkve, već da se podigne nova, tako da optužbe Srpskog centra ekologije nemaju nikakvog osnova - kaže Zoran Petronijević, predsednik Mesne zajednice Šopić. - Čudno je što se za sudbinu crkve u Šopiću toliko brinu ekolozi iz Vreoca, koji su iz druge parohije. Po svemu sudeći, u to je politika umešala prste.