SELO Šišatovac, poznato po istoimenom manastiru, na padinama Fruške gore, udaljeno 16 kilometara od Sremske Mitrovice, budi se ovih majskih dana iz zimskog sna. Ovo mesto prema poslednjem popisu ima 211 stanovnika, a seosku školu pohađaju samo tri učenika. Ima više od 40 neženja koji čekaju buduće neveste, a godišnje ugosti nekoliko hiljada turista koji svake godine od proleća do kasne jeseni pohode u ove krajeve.

Nikola Mitrović, predsednik Saveta mesne zajednice Šišatovac, poslednje dve godine ulaže sve napore da ovo sremsko mesto bude bolje za život svima, pa i budućim generacijama.

Raštrkane kuće na brežuljcima, opasane voćnjacima, zelenom travom i plodnom oranicom, putniku namerniku daju idiličnu sliku, ali veoma retku za predeo poput Srema. Ne čuju se više iz manastira gusle Filipa Višnjića, utihnuo je i 'glas harfe šišatovačke' Lukijana Mušickog, sve je manje svadbi, a selo iz godine u godinu sve više stari. U jedinoj seoskoj osnovnoj četvorogodišnjoj školi "Slobodan Bajić Paja" u jednoj učionici samo tri đaka - Goran Mirković, učenik prvog razreda, Dušan Petrović, učenik drugog i Marko Filipović, učenik četvrtog razreda.

- Dobri su i veoma poslušni đaci - kaže učiteljica Aleksandra Laketić, koja putuje iz Sremske Mitrovice ovde na nastavu. - Iako nas je tako malo u školi, dobro sarađujemo, uz razne aktivnosti vreme tokom nastave brzo proleti.

Sledeće godine škola će dobiti još jednog prvaka, a da će narednih godina biti sve više đaka u prilog ide činjenica, da već sada u selu ima nekoliko trudnica.

* Učiteljica Aleksandra Laketić sa tri đaka

- U planu nam je da tokom ovog leta promenimo pod u učionici, izmalterišemo hodnik i izvedemo još par sitnih radova, kako bismo našim učenicima ulepšali boravak u školi - ističe Branko Jakovljević, iz gradske uprave za obrazovanje, koji se zatekao u obilasku ovog objekta.

U selu nema prodavnice, ambulante, pošte, pa su meštani primorani da ove potrebe zadovolje u susednom mestu Ležimir koje je udaljeno tri kilometra.

* Nikola Mitrović

- Godinama u selu ništa nije rađeno, imamo nekoliko ulica koje još nisu asfaltirane. U poslednje vreme, ipak, je počelo da se ulaže... - objašnjava prvi čovek sela Mitrović, kojeg meštani posebno hvale. Jer kako kažu, njegovim dolaskom, krenulo je nabolje.


SEDAM SPOMENIKA

IZNAD manastira Šišatovac, nalazi se manastirsko groblje sa sedam spomenika, tri su podignuta igumanima ove svetinje Germanu Jojiću, upokojenom 1554. godine, Gerasimu Jovanoviću umrlom 1914. i arhimandritu Petroniju Trbojeviću 1933. god, sestriću Nikole Tesle. Tu su i spomenici jeromonasima i manastirskom ktitoru Konstantinu Mirkoviću, umrlom 1880. godine.

AMERIČKO ETNO-SELO

NAJAVA Srba iseljenika koji žive u Americi da će se ovde sagraditi etno-selo, sa replikom rodne kuće porodice Tesla i kopijom crkve iz Smiljana, probudila je nadu meštana da bi se u ovo selo život mogao brzo vratiti.

- Pa to bi bio pravi raj za nas meštane a i za selo, tada bi se udahnuo život u Šišatovac. Bez mladih nema budućnosti, a sada ih je jako malo u selu. Većina odlazi u gradove, tamo nađe posao... mi starci ostali smo da čuvamo kućni prag - objašnjava Vasa, starina u osamdesetim godinama.