VRBAS - Članovi SUBNOR očekuju da budu otkriveni počinioci koji su pred Dan pobede skinuli petokraku sa Spomenika palim crvenoarmejcima.

Po rečima predsednika boračke organizacije u Vrbasu Milovana Perunovića, petokraka je četvrti put skinuta sa spomenika ruskim vojnicima Aleksandru Tesi i Alekseju Feodoroviču Širšikovu, poginulim u borbama za oslobođenje od fašizma.

- Svaki put borci su osudili skrnavljenje, ali se vandalizam ponavlja. Bili bismo zahvalni lokalnoj samoupravi kada bi kod spomenika postavila video-nadzor, a najviše bismo želeli da počinioci budu otkriveni i da saznamo zbog čega to rade - kazao je Perunović.

Skidanje petokrake oštro su osudili i predstavnici Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva "Rod".

- Naša civilizacijska i moralna obaveza je da čuvamo spomenike narodnooslobodilačke borbe. Dvojica Rusa, koji su poginuli u našem gradu, dali su najviše što se može dati - svoj život. Žao nam je što pojedinci ne misle tako - rekao je predsednik "Roda", Radoljub Uskoković.

Spomenik palim crvenoarmejcima otkriven je 2010, a tri godine kasnije, takođe na inicijativu pomenutog udruženja, prostor oko spomen-obeležja nazvan je Trgom Crvene armije. Svečanosti proglašenja Trga Crvene armije prisustvovali su predstavnici ambasada triju država bivšeg Sovjetskog Saveza - Ruske Federacije, Ukrajine i Azerbejdžana.

IŠČUPANE RUŽE

NA Trgu Crvene armije počupane su i ruže posađene krajem marta, koje je poklonio Nenad Tmušić, iz Ostojićeva.

- Očekivali smo da će ruže procvetati do 9. maja - Dana pobede. Nažalost, pojedinci su pokazali da ne poštuju ni darodavca, niti borce i naše pretke - kaže Ivan Kankaraš, zamenik direktora JKP "Standard".