U brdima podno Bajgore u čisto albanskim selima Šaljska Bistrica, Košutovo i Ceranje, na delu teritorije opštine Leposavić na Bistričkoj reci, koja potom prolazi i kroz više srpskih sela, započela je izgradnja zasad - dve, a u planu je još nekoliko malih hidroelektrana, čiji su investitori veterani OVK iz Drenice. U Šaljskoj Bistrici čak se pravi i manje akumulaciono jezero, koje bi moglo da ugrozi lokalne žitelje - Albance, ali i Srbe koji u ovom kraju imaju svoja imanja.

- Niko nam se nije obraćao, niti od nas tražio saglasnost, iako su za izgradnju hidroelektrana potrebni elaborati i pregršt dozvola. U Šaljskoj Bistrici, Košutovu i Ceranju žive isključivo Albanci, neki su nas zvali i tražili da kao nadležna opština reagujemo. Zasad smo nemoćni da bilo šta učinimo i zaustavimo izgradnju "divljih" hidroelektrana - kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić.

On dodaje da će obavestiti nadležno ministarstvo u Prištini, tražiće da se radovi zaustave, da investitori dođu u Leposavić i podnesu zahteve za dobijanje dozvola.

- Ništa se, a to je dogovoreno i Briselskim sporazumom, bez saglasnosti lokalne samouprave ne može graditi na teritoriji Leposavića, niti bilo koje druge opštine na severu Kosova - ističe Jablanović.

Prema informacijama iz Šaljske Bistrice, investitori su moćni veterani OVK iz Drenice, koji dozvole nisu tražili ni u administraciji samoproklamovane države Kosovo, niti su se za saglasnost obraćali lokalnim Albancima u ovom selu.

Albanci iz tri pomenuta sela izašli su na poslednje izbore za Skupštinu opštine Leposavić, ali nisu dobili nijednog odbornika, jer je odziv bio mali, a više albanskih partija "pocepalo" je albansko biračko telo. Ipak, Šaljska Bistrica i druga albanska sela imaju dvojicu predstavnika u opštini Leposavić, Đemšita Bektešija i Hakija Imerija, koji povremeno dođu u Leposavić i od kojih predsednik opštine očekuje da pomognu da se razreši nastala situacija.


DEMONSTRACIJA SILE

U VIŠE navrata, uniformisani pripadnici ANA (Albanske nacionalne armije), inače zabranjene terorističke organizacije, silazili su preko Šaljske Bistrice i nekoliko srpskih sela do Ibarske magistrale, da bi se slikali blizu Leposavića, čime su demonstrirali silu i zastrašivali lokalno srpsko stanovništvo. Tokom 1999. u Šaljskoj Bistrici nije bilo ratnih dejstava, ali su neki Albanci iz ovog kraja poginuli u OVK, pa im je pre nekoliko godina u selu podignut spomenik.