NAZIRE se kraj trodecenijskom propadanju i devastiranju arheološkog lokaliteta "Hazarska nekropola" u opštini Bačka Palanka. Vlada Srbije pozitivno je odgovorila na inicijativu bačkopalanačkih vlasti da se arheološko nalazište kod Čelareva proglasi kulturnim dobrom od nacionalnog značaja.

- Dobili smo odgovor da je Vlada naš predlog prosledila resornim ministarstvima i očekujemo da narednih meseci budu preduzeti prvi koraci u zaštiti lokaliteta - saopštio je juče "Novostima" Aleksandar Đedovac, predsednik opštine Bačka Palanka.

Bačkopalančani žele da se arheološki lokalitet, koji je otkriven osamdesetih godina prošlog veka, dodeli na upravljanje njihovoj opštini. Na taj način bi se pomoglo turističkoj promociji samog mesta, ali i Srbije, jer je prema dosad utvrđenim činjenicama reč o najznačajnijem arheo-nalazištu te vrste u svetu!

Proglašavanje "Hazarske nekropole" kulturnim dobrom od nacionalnog značaja otvorilo bi put da se ovo značajno istorijsko, naučno i kulturno dobro kandiduje za UNESKO listu svetske kulturne baštine.

- To bi opštini Bačka Palanka omogućilo da ubrza kulturni i turistički razvoj - navodi Aleksandar Đedovac.

Podatak da se u blizini Čelareva nalazi najveće otkriveno naselje i nekropola Hazara nije dovoljno poznat ni domaćoj a ni svetskoj javnosti. Samo groblje prostire se na 100 hektara, dok je naselje dugo gotovo osam kilometara, od Gložanskog groblja do motela "Poloj".

Pleme Hazari je, inače, opisano u jednom od najpoznatijih srpskih romana "Hazarskom rečniku" Milorada Pavića, a prevedeno je na 25 jezika stekavši svetsku slavu.

SEOBA

ISTORIJSKI gledano, Hazari su mongolsko pleme, koje je primilo jevrejsku veru oko 720. ili 730. godine i ubrzo bilo proterano iz stepa centralne Azije.

Prešli su planinski venac Karpata, skrasili se u Podunavlju i stigli čak do današnjeg Čelareva.

CENTAR HAZAROLOGIJE

NEKROPOLA kod Čelareva proglašena je za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, 9. jula 1990. - Moramo učiniti više - smatra Aleksandar Đedovac. - Nemamo pravo da dozvolimo da istina o Hazarima ostane skrivena, a ujedno možemo da doprinesemo da Srbija postane svetski centar hazarologije i značajan arheološki centar u budućnosti.