LAJKOVAC - Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva završili su istraživanja dela nalazišta „Anine“ u Ćelijama, na ušću reke Ljig u Kolubaru. Otkriveni su dobro očuvani ostaci rimske vile i grandioznog poljoprivrednog dobra, nastalog početkom četvrtog veka, koje je nestalo u pljačkaškom pohodu Gota. Vila je impozantnih razmera - 4.000 kvadratnih metara - a arheološko nalazište prostire se na oko 30 hektara.

- Po načinu gradnje i karakteristikama vile, može se zaključiti da je vlasnik bio izuzetno bogat - kaže Radivoje Arsić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva.

Nalazi predstavljaju najbolje sačuvane ostatke ruralne arhitekture rimskog doba na području zapadne Srbije i - po procenama stručnjaka - vila je, po značaju, odmah do Gamzigrada. Istraživanja u kojima su učestvovali i arheolozi Istraživačke stanice „Petnica“, Narodnog muzeja iz Valjeva i Fakulteta za geodeziju započela su još pre devet godina, a finansijski su im pomogli opština Lajkovac i Ministarstvo kulture.