SOKOGRAD - U manastiru Svetog Nikolaja Srpskog, nadomak Ljubovije, počela je tradicionalna, 14. „Moba“ koja okuplja mlade iz Srbije i dijaspore, a pokrenuli su je, 2001, „Matica iseljenika“ i šabačka eparhija Srpske pravoslavne crkve, uz podršku vlade Srbije. Ove godine, u manastiru je stotinak mladih iz Rusije, Hrvatske, Makedonije, Belgije i BiH.

- Ovo je četvrta godina kako dolazimo, druženje ovde mnogo nam znači i „Moba“ nam je, gotovo, već postala druga kuća - kažu Nikola Milković (20) i Vladan Petrušević (21) iz Kumanova, sa kojima je još dvadesetak mladića i devojaka iz Makedonije, među njima i sestre Stanimirović, Marija (19) i Elena (21) iz Bitolja.

Najmlađi učesnik je Ignjat Šišov (13), mladi Rus koji živi u Braunšvajgu, u Nemačkoj. Za „Mobu“ je saznao preko ruske crkve u svom gradu, a u Sokogradu se najviše druži sa Todorom Đokićem (14), koji je rođen i živi u Moskvi, ali su mu koreni iz ljubovijskog kraja.

- Deca su sjajna. Zajednički kosimo i kupimo travu, farbamo ogradu, odlazimo na izlete... Posebno je lepo uveče, kada manastirski kompleks ukrase pesma i igra mladih - kaže sveštenik Zoran Ristanović, napominjući da su za dobro raspoloženje najzaslužniji orkestar harmonika OŠ „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika i dečji crkveni hor „Biseri“ iz Žitorađe, koji su na poziv vladike Lavrentija stigli na „Mobu“.