Zarada od šverca creva
20. 03. 2014. u 15:13
Na graničnom prelazu Gradina, učestale zaplene kobasičarskih produkata i roštiljskog mesa. Šverc može da donese zaradu od nekoliko hiljada evra
GRADINA - Prilikom nedavne dubinske kontrole, carinici sa Gradine su, kod dimitrovgradskog sela Gradinje, zaplenili 102 kilograma sirovih soljenih kobasičarskih creva, koja su prošvercovana iz susedne Bugarske. U istom automobilu marke „mercedes“, u kom je bio jedan bračni par iz Pirota, zaplenjena su i 52 kilograma mlevenog mesa i suvomesnatih proizvoda, takođe krijumčarenih iz zemlje istočnih suseda. Zbog zabrane unosa ove vrste robe životinjskog porekla čak i u najmanjim količinama, protiv vinovnika šverca su podnete prijave, a krijumčarena roba koja nije posedovala ni papire o zdravstvenoj ispravnosti je oduzeta.
Prethodnog dana, takođe u dubinskoj kontroli, zaplenjeno je još stotinak kilograma mlevenog mesa i pilećih bataka, kod pirotskog sela Sukovo. Pre i posle ovih slučajeva bilo je još primera zaplene identične robe.
Sudeći prema podacima o sve učestalijoj zapleni usoljenih sirovih jagnjećih creva, roštiljskog mesa i pilećih bataka na pomenutom graničnom prelazu, mnogi kobasičari iz ovog dela Srbije sirovinom se snabdevaju u susednoj Bugarskoj, gde je ta vrsta robe jeftinija i ima je u izobilju. Samo u poslednjih nekoliko meseci, ovde je zaplenjeno više od 200 kilograma sirovih creva, što samo po sebi i nije neka velika cifra, ali se do pravog stanja dolazi, ako se zna da je ova količina dovoljna za punjenje više tona kobasica. Uz sirova jagnjeća i ovčja creva, krijumčare se i daleko skuplja sušena, kojih takođe ima u susedstvu.
Najveći broj krijumčara je iz Pirota i okoline, a zarada po jednoj „vezici“ creva je najmanje šest evra.
- Usoljena creva ovde koštaju oko 15 evra, ali ne po kilogramu nego po vezici, a u Bugarskoj se nabavljaju maksimalno po devet evra. Na količini od 100 kilograma može se zaraditi i do nekoliko hiljada evra. Oni koji se bave ovim poslom nabavljaju ih u jednoj specijalizovanoj fabrici u Sofiji, a ukoliko uspeju da ih prošvercuju, prodaju ih raznim sitnijim mesarima ili roštiljdžijama za svadbe. Isto je i sa batacima i suvomesnatom robom. Manje količine se kupuju po selima - kaže jedan Piroćanac koji je upućen u ovu problematiku.
Prema njegovim rečima, sitnije količine švercovanih creva, koje se najčešće i ne otkriju, služe za izradu kobasica po domaćinstvima, naročito u vreme svinjokolja.
Zbog kvarljivosti ove robe, ona se uglavnom krujumčari tokom zimskih i prolećnih meseci, dok se suva creva švercuju i leti.
ČUDNI PUTEVI ŠVERCERSKI
U odnosu na period od pre desetak godina, mnoge stvari u prekograničnom švercu između Srbije i Bugarske su se promenile. Svojevremeno su se cigarete švercovale iz Bugarske u Srbiju, sada Bugari kupuju cigarete po Pirotu i okolini, jer su u njihovoj zemlji, koja je članica EU, daleko skuplje. Tamo i u Turskoj je, međutim, jeftiniji rezani duvan, koji se sada krijumčari ka Srbiji, a neuporedivo su jeftinije i cigarete za punjenje. Sitni krijumčari iz Bugarske sada na ovoj strani kupuju plastičarske proizvode, kojima je svojevremeno bila preplavljena Bugarska. Takođe, pazare krompir, pasulj i sluine potrepštine. Šverc toliko pominjanih jagnjećih creva i njihova visoka cena u Srbiji tumače se manjkom ove vrste stoke kod nas...
Mileva
21.03.2014. 00:18
Nadam se da su creva zivotinjskog porekla.
Jedna "vezica" creva da se napravi, je izuzetno prljav, smrdljiv posao. Moras za to stomak imati, pa neka mi nikada niko ne kaze da je tu negde lova do krova. Ako mi ovaj Ciric ne veruje, neka proba sam. Garantujem da ce biti "odusevljen". Javi mi kako si "prosao" ! Ima vas.
Komentari (2)