PRIJEPOLjE - Precima i slavnoj srpskoj istoriji odužujemo se nezaboravom i zahvalnošću. Multinacionalni sastav partizanskih jedinica u Prijepoljskoj bici i čitavom ratu neka nam bude večni poziv za toleranciju i razumevanje, trajno ispruženu ruku i pomirenje. Srpski narod nikada nije bio veliki po tome koliko druge narode ponizi, već koliko se sa drugim narodima izjednači i uzdigne u suživotu sa njima.

Ove poruke u sredu je sa komemoracije u spomen-kompleksu „Partizanska bolnica“, kojom je obeležena 70-godišnjica Prijepoljske bitke, uputio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović, polažući venac na kosturnicu u ime Vlade Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ističući da je od 4. do 16. decembra 1943. godine trajala operacija „Kugelblic“ (Kuglasta munja), kao sastavni deo Šeste neprijateljske ofanzive na teritoriji od Foče do Andrijevice, ministar Jovanović je rekao:

- Bitku dobija samo onaj ko je čvrsto odlučio da je dobije. Poput naših predaka, slavnih boraca Prijepoljske bitke i mi se danas uzdižemo iz svih nedaća u koje nas je egzistencija bacila.

Prof. dr Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR Srbije, podsetio je da je Prijepoljska bitka bila najkrvavije stradanje partizana u jednom danu u Drugom svetskom ratu - u odbrani grada, nejake slobode, bolnice i ranjenika - poginulo je više od 500 partizana.

- U zoru 4. decembra 1943. godine, kada je bio jak mraz, veliki sneg i nabujao Lim, nebudnost i neodgovornost više komande omogućila je iznenadni napad 14.000 do zuba naoružanih Nemaca, uz borbenu podršku muslimanske milicije, pod komandom Aslanovića, i četnika kojima je komandovao major Lukačević - rekao je dr Zečević. - Partizani su zatečeni nespremni i na spavanju.

IMENA U MERMERU

SA spomen-grobnice i zidina bolnice porušene u Prijepoljskoj bici 4. decembra 1943. godine, pored magistrale, na izlasku iz grada prema Kolovratu, vandali su u leto 2007. godine odneli 21 bronzanu ploču sa natpisom događaja i imenima preko 500 palih boraca. Pre četiri godine obnovljena je (izlivena nova) centralna ploča sa izvornim tekstom iz pedesetih godina, a uoči 70-godišnjice u mermeru su isklesana imena više od 500 palih boraca Prve šumadijske i Druge i Treće proleterske brigade i drugih jedinica koji su učestvovali u borbama oko Lima.