GRUPA novosadskih osnovaca napala je i brutalno pretukla Ivana Janeša (33) u parku pored Međumesne autobuske stanice. Udarali su ga rukama i nogama po glavi. Od batinanja su odustali kad je čovek, nastavnik matematike, bespomoćno ostao da leži na zemlji. Maloletnici, po njegovoj proceni najmlađi ima 12, a najstariji 15 godina, pobegli su.

Janeš je pozvao policiju. Lekari su konstatovali osim modrica i podliva i polomljen nos. Nastavnik priča da je iživljavanje dečaka trajalo 20 minuta i niko mu nije pritekao u pomoć.

- Dok sam sedeo na klupi i kucao poruku na mobilnom telefonu, prišli su mi i pitali koliko je sati - prepričava Janeš. - Posle odgovora, otišli su, ali su se još brojniji, ubrzo vratili. Najmlađi od njih, recimo šesti razred, došao je do mene i pitao da li znam nekog pedera. Na moj odrečan odgovor, viknuo je „ti si peder“.

Iznenađen i šokiran napadom, Janeš nije uzvratio, pokušavajući da se spase bekstvom. Sustigli su ga i oborili na zemlju. Najmanji je uzvikivao: „Daj da ga šutnem...!“

Janeš je sada nezaposlen. Dok je u Osnovnoj školi „Kosta Trifković“ zamenjivao koleginicu na časovima matematike, nije dolazio u konflikte sa đacima. Ako nije reč o osveti nastavniku zbog ocena, šta je uzrok brutalnog prebijanja?

KVALIFIKOVANO KAO RAZBOJNIŠTVO NAPAD na Ivana Janeša, nadležno tužilaštvo je okvalifikovalo kao razbojništvo. U Policijskoj upravi u Novom Sadu kažu da je I. J., 7. septembra prijavio da ga je u Bulevaru Jaše Tomić napala grupa i zadala više udaraca, a zatim uzela određene predmete. Utvrđuje se identitet osumnjičenih.

Sociolog Ana Pajvančić napominje da maloletnička delinkvencija, u ekonomskoj krizi, dolazi više do iz izražaja.

Sve institucije, škole, socijalne službe, policija, kaže naša sagovornica, imaju stručnjake, ali oni decu gube iz vida. To se dešava i sa porodicom.

U Južnobačkom okrugu, od ukupnog broja prijavljenih krivičnih dela oko deset odsto (njih 512) u 2012. su počinili maloletnici. Bilo je pokušaja ubistva, silovanja, razbojništva, droge. Mnogi su pre dobijanja lične karte „otvorili“ dosije u policiji.

Pedagog Danijela Živančević objašnjava da je agresivnu decu moguće prepoznati u dva „modela“ porodica. U onima u kojima ih roditelji zanemaruju ili su zlostavljani.

- U prvom slučaju, mladi se uče da su svi drugi neprijatelji, dok se kod previše zaštićene dece dugoročno smanjuje osećaj empatije prema drugima - objašnjava naša sagovornica.