NIJE upisana u Ginisovu knjigu rekorda, ali je, po mnogima, jedna od najmanjih bogomolja na Balkanu, a možda i u Evropi. Reč je o Marinici, pravoslavnoj crkvi u podgolijskom selu Dojinovići, kod Novog Pazara, posvećenoj Svetoj velikomučenici Marini, u koju mogu da uđu samo sveštenik i najviše dva-tri vernika.

Ne zna se tačno kada je Marinica sagrađena i ko je njen ktitor, veruje se da je podignuta u periodu između 1650. i 1660. godine i da je "nikla" samo za jednu noć. U narodu ovog kraja vlada verovanje da je, zajedno sa još nekoliko sličnih crkava, čiji ostaci još postoje u ovom kraju, sa neba "sletela" na Goliju.

Mesni paroh, otac Darko Lazić, kaže da se u vreme Osmanlijskog carstva Turci dozvoljavali da se crkve grade na brzinu, najčešće samo za jednu noć, da budu što manje i na što nepristupačnijem mestu.

- Tako je najverovatnije nastala i Marinica. Nakon što su dobili dozvolu lokalnog age podigli su je, za jednu noć, vernici iz Dojinovića i okoline, od materijala koji su imali u selu: sige kojom je zidana i kamenih ploča kojima je pokrivena - ističe Lazić.

POTOMCI U ŠVAJCARSKOJ POSTOJI i verovanje da su najagilniji u gradnji crkve bili članovi porodice Smudić, koji su se kasnije odselili u selo Ljuljac, na drugom delu Golije. I danas potomci Smudića, kojih više nema u ovom kraju, dolaze na crkvene svetkovine čak iz Švajcarske.

Crkva Marinica je dugačka 4,02 metra, široka 2,62 i visoka 1,80 metara. U unutrašnjosti, od ulaza do oltara je samo metar i po, vrata su mala i niska, pa krupniji vernici teško mogu da uđu i da se u crkvi okrenu. U crkvi postoji deo očuvanog živopisa iz 17. veka koji je restauiran pre trideset i ponovo pre pet godina, kao kulturno dobro od posebnog značaja, pod zaštitom je države.

- Narod se uglavnom odselio sa Golije, ali Marinicu nismo ostavili, okupljamo se u porti na Uskrs i Ognjenu Mariju, put do Dojinovića, udaljenog od Novog Pazara oko 30 kilometara, na jednom delu je loš i valjalo bi ga asfaltirati, planiramo da sagradimo i trem ili neku sličnu prostoriju gde bismo mogli da se okupljamo kad je kiša i loše vreme, voleli bismo da obnovimo i druge slične crkve koje su, po narodnom predanju, kao i Marinica, sletele na Goliju - kaže Miloš Mijaljević, penzioner iz Novog Pazara rodom iz Dojinovića.