Dok traži posao, Dalibor Jablanović (28), nezaposleni inženjer računarstva iz Stubice kod Paraćina, obara neobične Ginisove rekorde snimajući se veb kamerom na svom računaru i postavljajući snimke na zvaničan Ginisov sajt. Neobičnom pasijom počeo je da se bavi od februara, mada su ga, kaže, Ginisove bizarne discipline oduvek privlačile.

Od februara do kraja maja sedam puta je obarao neobične svetske rekorde, a planira da bude Srbin sa najvećim brojem oborenih Ginisovih rekorda. Govoreći za "Novosti" o kakvim se rekordima radi, Dalibor sa osmehom ističe - neobičnim.

- Neko bi rekao - bizarnim. Ja se takmičim u takozvanim Ginisovim "čelendžima" (izazovima). To su takmičarske discipline, a podvrsta se zove "kućne stvari". Oborio sam važeće rekorde u broju šnalica stavljenih u kosu za 30 sekundi, broju stik notes papirića zalepljenih za lice za jedan minut i u broju kašika balansiranih istovremeno na licu, koje moraju da stoje najmanje pet sekundi. Tu sam još uvek svetski prvak, a četiri puta sam podizao broj kašika i obarao sopstvene rekorde. Krenuo sam sa 21 kašikom, a stigao do 28. Niko me još u toj cifri nije prevazišao - sa osmehom kaže Jablanović.

DAJE REKORDE ZA POSAO Malo je Ginisovih rekordera u Srbiji, a u poslednje dve godine, prema Daliborovim saznanjima, ima ih trojica. Ipak, sve svoje rekorde ovaj mladi inženjer, koji je završio Visoku tehničku školu u Nišu, menjao bi za posao u struci. Samo kad bi mu ga neka firma ponudila.

Neki bi za ova nadmetanja rekli "zamajavanje naroda". Tako kažu i mnogi Stubičani iz Daliborovog rodnog sela. Ipak, ima dosta i onih koji kažu: "Svaka čast, Dalibore, bar u nečemu Srbin da bude najbolji".

- Takvih je sve više, pogotovu sada, kada sam na Ginisovom sajtu za mesec avgust proglašen za najboljeg svetskog "izazivača". Imam prijatelje koji su se za Ginisa baš zagrejali. Tako se jedan od njih priprema da se oproba u disciplini "najveći broj pojedenih hot-dogova za 10 minuta". Rekord drži Japanac koji ih je pojeo 69. I moj sestrić Strahinja ušao je u ovu priču, pa sad vežba sa kockicama, u vezi kojih postoji više različitih Ginisovih disciplina - dodaje Dalibor.

Za svaki oboren rekord on dobije zvaničan sertifikat na kućnu adresu. Kaže da mu je najveći rival, ali i prijatelj, Italijan Silvio Sabo, koji je drugi čovek na svetu po broju oborenih Ginisovih rekorda. Učinio je to 144 puta, ali Jablanović planira da ga pretekne.

KOVERTE

Naredni rekord koji Dalibor planira da obori jeste broj pocepanih koverti za 30 sekundi. Taj rekord drži Stefen Kiš iz Velike Britanije, ali ovaj skromni Paraćinac već smišlja taktiku kako da ga pretekne.