Belmuž - isključivo muško jelo
05. 08. 2013. u 22:56
Završena ovogodišnja trodnevna svetkovina u čast jednostavnog a moćnog jela. „Belmužijada“ ponovo okupila isključivo domaćine
SVRLjIG - Mladi sir i kukuruzno brašno jedini su sastojci belmuža, ali ga mora pripremati muška ruka. Jednostavno, kalorično i ukusno, pa kada se tome dodaju i afrodizijačka svojstva koja mu pripisuju, onda nije čudo što „Belmužijada“ u Svrljigu, svake godine, okuplja sve više posetilaca. I ovog avgusta, na stadionu „Pastirište“ - tokom trodnevne manifestacije - uživalo se ne samo u belmužu, već i u drugim slanim i slatkim poslasticama.
Belmuž se, inače, kuva u kazanima, a sir - kravlji, a još bolje ovčiji - ne sme biti stariji od dva dana. Osim soli, drugih dodataka ne sme biti, ako se domaćini nadmeću za titulu najboljeg majstora.
- Ocenjujemo sve, a prvenstveno ukus, izgled i procenat masnoće. Ovaj specijalitet, i samo po ukusu, zaslužuje slavu - kaže predsednik ovogodišnjeg žirija, muzičar Sanja Ilić, inače svrljiški zet...
Iskusni kažu da je već 100 grama belmuža odlična „podloga“ za svaku vrstu alkohola, a Živan Dojčinović otkriva da svaka porodica ima svoj recept, koji se prenosi na sledeću generaciju. U osnovi, na kilogram sira stavlja se pet do šest kašika brašna i tajna je u meraku, odnosno poštenju domaćina. Jer, belmuž ne može svakome da uspe.
- Majka Zorica me je naučila da spremam ovaj specijalitet, pa se trudim da toj veštini naučim sinove Predraga i Nenada - kaže električar Goran Živić, četvorosturki nosilac titule „Majstor za belmuž“, čije interesovanje zdušno podržava i supruga Violeta.
TRADICIJA
TOKOM „Belmužijade“, ovdašnje domaćice nadmetale su se i ukusnim kolačima, te pitama i pogačama. Cene su bile simbolične, ukusi nezaboravni, a Sevda i Bosiljka Ivković (na slici levo) pohvalile su se da gurabije - zdrav kolač od jaja, brašna, svinjske masti, belog vina i malo šećera - spremaju po receptu iz 1936. godine.