NEGOTIN - Godinu dana nakon što je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o privatizaciji Industrije hemijskih proizvoda Prahovo sa grčkom kompanijom „Neohimiki“, zbog nepoštovanja kupoprodajnih obaveza, čini se da ovaj kolektiv, ponovo staje na noge. Zahvaljujući ulaganjima „Eliksir grupe“, novog vlasnika većeg dela IHP, pokrenuta je proizvodnja uz ambicije, kako ovde ističu, da se Prahovu vrati renome koji je uživao pre loše privatizacije.

- „Eliksir grupa“ tokom 2012. uložila je oko 4,5 miliona evra najviše u proizvodnu opremu, što je omogućilo IHP da sezonu ostvari sa 70.000 tona raznih proizvoda. Planirani obim investicija do 2015. je 24 miliona evra - kaže Miša Bulajić, generalni direktor IHP.

Šabačka „Eliksir grupa“, krajem avgusta kao jedini ponuđač, kupila je iz stečaja za oko 465 miliona dinara AD „Đubriva“, jedno od pet celina IHP i najvažnije proizvodno. Ne kriju svoje namere da, po donošenju programa za preduzeća u restrukturiranju, privatizuju i ostale celine, AD „Soli“ u stečaju, „Krajinu“, MEG i „Holding“.

PLANOVI NAMERA „Eliksir grupe“ je da bude lider u proizvodnji mineralnih đubriva. Sa nestprljenjem očekuju da u Boru bude završena nova topionica, jer od proizvodnje sumporne kiseline, koja se prerađuje u Prahovu, zavisi koliko će mineralnih đubriva biti proizvedeno i plasirano.

Šta će se desiti sa zaostalim zaradama zaposlenih i bivšh radnika iz vremena pre privatizacije, u IHP - nemaju odgovor. Bivši vlasnik, „Neohimiki“, iako se obavezao da će izmiriti dugovanja, isplatio je tek deo, a u trenutku raskida ugovora ostao je dužan oko tri i po miliona evra. IHP je sada u restrukturiranju. Dugovanja poveriocima su zamrznuta, a „Eliksir grupa“ vlasnik AD „Đubriva“ u kojem su radnici takođe imali velika potraživanja, tu celinu je kupila iz stečaja i bez ijednog zaposlenog, pa prema bivšim zaposlenima praktično nema nikakvu obavezu.

- Ako su planovi za revitalizaciju IHP sadašnjost i budućnost Prahova, zaostale zarade su sigurno prošlost i one će biti obrađene u programu restrukturiranja, kao i za ostale poverioce. Mislim da će radnici, kao i drugi poverioci, moći da očekuju određenu nadoknadu, ali koliku, to ja zaista ne mogu da kažem - ističe Bulajić.