Zasavica: Čvarci za dobro zdravlje
01. 12. 2012. u 22:00
U Rezervatu "Zasavica" uz mnogobrojne posetioce održan sedmi svinjokolj mangulica. Na stolovima kulen, švargla - dok ne budu gotov paprikaš
Dim iz oranija širio se nadaleko. Miris svežih čvaraka i svinjskog gulaša mamio je na sve strane, tamburaši su svirali bećarce, a zbog hladnog vremena veliki broj posetilaca grejao se uz dobru kuvanu rakiju.
Tako je bilo juče na bari Zasavici na sedmoj turističko-privrednoj manifestaciji "Dan mangulica".
U torovima "Zasavice" je više od sedamsto grla lasaste mangulice, a na trpezi se našlo 15 grla i to je jedini dan kada se ovde kod Vizitorskog centra, prodaje i sveže meso mangulice. Kilogram ovog veoma kvalitetnog mesa iznosi hiljadu dinara, čvarci, sveži, dobro udešeni i oceđeni takođe hiljadarka, a za one sa dubljim džepom, tu je i kulen od mangulice, lanjski, po 50 evra kilogram, šunka od sto evra, suva slanina deset i kobasice 20 evra. I nije da se ne prodaje.
- Meso jeste skuplje, ali za moje godine holesterol je opasan, pa kupim ovde par kila mesa i desetak kilograma masti. Jeste mast od mangulice bolja od ulja. Lane mi unuk kupio dvadeset kilograma masti ovde i na sebi sam proverila - priča Milica iz Beograda, dok majstor Dragan pandluje i pakuje meso.
U razgovor se umeša domaćin, upravnik ovog rezervata i organizator svega Slobodan Simić pa kaže da je analiza mesa i masti od mangulice rađena na Medicinskom fakultetu u Beogradu i da je utvrđeno da meso od mangulice ima 50 do 70 odsto manje holesterola nego meso obične svinje, da je dobro za decu u rastu, trudnice i doilje, jer pored "dobrog" holesterola sadrži u sebi i više proteina.
- Ova crna rasa - mangulica, bila je nestala sa naših terena. Bila je gotovo zaboravljena, nama su trebale godine da u Rezervatu "Zasavica" ponovo zapatimo mangulicu i da je danas uzgajamo ovde, u Morićkim šumama, Belegiškoj adi, na imanjima seljaka u Sremu i u Mačvi - kaže Simić i nazdravlja.
Međutim, kriza se sve više oseća i ovde, Slobodan kaže da nije kao što je bilo nekada kada se krenulo sa manifestacijom i prodajom ove autohtone vrste svinja.
- Ove godine ide veoma slabo prodaja. Do sada smo prodali ukupno 60 prasića težine do 20 kilograma, a pre tri godine za godinu dana je to bilo 160 komada - objašnjava gazda Simke.
Domaćin je priredio meze, hleb sa mašću i alevom paprikom, kulen, švargla, slaninice sitno urezano, da se gosti malo prihvate dok ne budu gotove oranije sa paprikašom od mangulice.
- Posle paprikaša, dobro vino, pa onda salčići, kolači kakve je pravila moja baka nekada. Predivno je ovde i priroda, a i bogat jelovnik - kaže kroz smeh Goran Petronijević iz Novog Sada.
Što se dan odmicao, bilo je sve hladnije, a glavni majstor Dragan Slavkić, duva u promrzle prste i dobacuje:
- E kad je ovako hladno onda će oranije sa paprikašom biti ostrugane. Što hladnije, paprikaš od mangulice je bolji i slađe se jede.
radojko
01.12.2012. 22:26
Sta pricate 500eura kilogram magareceg-kozjeg sira?Pa nek oproizvode samo to i nek se obogate ako je tako
@radojko - Molio bih ove iz Zasavice da mi odgovore, kolika ce cena sira biti sutra, jer u ovom tekstu pise 500 e kg,na portalu "online vesti" je on 1000 ,placam 2000 e,ako znate sta radite
@radojko - Za ne upucene, magarica dnevno da najvise jednu solju mleka sto mu dodje 100 ml mleka na dan. Za jedan kilogram sira potrebno je oko 4, 5 litara mleka te s toga kilogram magareceg sira jedna magarica da za 40 do 50 dana, pa ti proracunaj kolika je zarada od magarice, a uzmi u obzira da ta magarica tih 40, 50 dana svaki dan jede da treba da se plati radnik oji ce je hraniti i sl. Pa se obogati i ti niko ti ne brani da cuvas magarice kad si toliko "upucen" u ekonomiju i poljoprivredu. ;)
Komentari (3)