NOVI PAZAR - U čuvenoj Deževskoj dolini, gde je rođen Sveti Sava i gde je Stefan Nemanja osnovao i učvrstio prvu srpsku državu, arheolozi decenijama gotovo ništa nisu radili, a ne rade ni danas, jer je, kako se obično objašnjava, novca za ove svrhe malo, pa po mnogima najznačajniji deo srpske istorije do daljeg ostaje neistražen i mističan...

- Ovde je svaki kamen istorija, hodamo po zemlji kojom su gazili Stefan Nemanja, Sveti Sava, Dušan Silni, kraljevi Milutin i Dragutin i još mnogi srpski velikani, a ništa ne činimo da se Nemanjina i Savina postojbina istraži i prezentira, da dobije mesto i značaj koji zaslužuje, da postane mesto srpskog hodočašća, da ovamo dolaze turisti i đaci, da ovde uče o svojim korenima i duhovno se obnavljaju - kaže Prvoslav Senović, domaćin iz Deževe.

Iako je upravo ovde, 1282, održan čuveni Deževski sabor, na kojem je kralj Dragutin dobrovoljno predao presto svom bratu, kasnije moćnom kralju i ktitoru Milutinu, na mestu gde se odigrao ovaj istorijski događaj nema gotovo nikakvog obeležja, a malo dalje - u zaseoku Miščići, gde je Stefan Nemanja, vraćajući se iz Studenice, prvi put prihvatio na ruke sina Rastka i gde se nalazila rodna kuća Svetog Save - sve do nedavno, bio je korov. Tek angažovanjem crkve, postavljen je metalni krst oko kojeg se meštani, svake godine, okupljaju na Savindan.

OPSTANAK UPRKOS SVEMU - SVIMA koji sumnjaju da će Srbi, ponekad slabi i razjedinjeni, opstati kao narod, poručujem da ne brinu: iako smo rasrbljeni, Sveti Sava je sa nama - kaže vladika timočki Justin, dugo monah u obližnjem mansatiru Crna Reka, koji je, uz blagoslov odsutnog vladike raško-prizrenskog Teodosija, nedavno položio kamen temeljac za izgradnju hrama Svetog Save u Deževi.

- Ovde su ispisivane najsvetlije stranice srpske istorije, ali je čitav kraj zapostavljen i neistražen. A, kada bi se samo malo zakopalo i ozbiljnije pristupilo istraživanjima, ko zna do kakvih bi sve saznanja došli... Istina je da su vremena teška i da se svaki dinar dva puta meri, međutim, ova država troši novac i na mnogo manje vredne predele, odnosno istorisjke događaje, a za Deževsku dolinu i Stari Ras nema novca - ukazuje predsednik udruženja „Ras“ u Novom Pazaru, dr Dobrosav Nikodinović, koji je još pre desetak godina u Deževi pokrenuo duhovno-kulturnu manifestaciju „Nemanjin deževski sabor“.


VRAĆANJE STAROG SJAJA

IZGRADNJOM hrama Svetog Save u Deževi, za koji je kamen temeljac položen i osveštan pre desetak dana, Deževska dolina će - uveren je otac Radoslav Janković, paroh deževski - ponovo povratiti nekadašnji sjaj, a vernici će u velikom broju dolaziti da se pomole Bogu i poklone svetitelju i prosvetitelju koji se, izgradnjom hrama, vraća u rodni kraj.