RADOVI na izgradnji gradskog stadiona u Čačku potpuno su stali, jer država izvođaču radova, firmi "Ratko Mitrović konstrakšn", mesecima ne uplaćuje ni dinara. Zbog nedostatka novca iz dela koje finansira Republika, dovedena je u pitanje i gradnja nekoliko kapitalnih objekata u Pirotu.

Dug za stadion u Čačku narastao je na više od 66 miliona dinara. "Ratko Mitrović" doveden je na rub stečaja, pa je sa gradilišta povukao svoje mašine i radnike, a narednih dana ovaj objekat će najverovatnije biti konzerviran da bi se zaštitio od propadanja tokom zime.

Po rečima menadžmenta firme, radovi su stali još početkom jula. Država nije ispoštovala ugovorene obaveze i platila. Do sada je završeno oko 40 odsto ukupnih radova u vrednosti od oko 117 miliona dinara. Grad Čačak, koji delom finansira radove, izmirio je svoj deo, dok država to nije učinila.

- Nisu nam plaćeni radovi izvedeni od maja do avgusta. Naša firma, kao i naši podizvođači, dovedeni su u tešku finansijsku situaciju. Strahujemo da bi firme kojima dugujemo mogle da aktiviraju menice i da nas time praktično oteraju u stečaj - kaže Radoš Jugović, tehnički direktor i odgovorni izvođač. - Imali smo više obećanja - prvo, da će nam novac biti uplaćen posle formiranja nove vlade, zatim posle rebalansa budžeta, ali ništa od toga.

PO STANDARDIMA UEFA STADION kraj Morave biće izgrađen po standardima UEFA. Radovi su počeli krajem novembra prošle godine, a ugovoreni rok završetka bio je 270 dana. Kapacitet stadiona je 8.000 gledalaca, a ukupna površina objekta je sedam hektara.

Veljko Negovanović, predsednik Skupštine grada, potvrdio je da trenutno u republičkoj kasi nema novca za nastavak radova, ali da je grad Čačak nedavno dobio obećanje da će u budžetu za 2013. godinu biti obezbeđena sredstva za nastavak radova. Trebalo bi da budu nastavljeni na proleće.

- Cilj nam je da izdejstvujemo da se "Ratku Mitroviću" plate svi radovi, kako bi firma mogla da plati svoje radnike i kako ne bi otišla pod stečaj - poručio je Negovanović.

I u Pirotu je izgradnja pojedinih kapitalnih objeketa dovedena u pitanje zbog neredovnih uplata nadležnih ministarstava. Po rečima Branislava Kostića, zamenika predsednika opštine, kasne uplate za zatvoreni bazen, dečji vrtić u selu Belo Polje, kao i za saobraćajnicu koja vodi do nove sanitarne deponije.

- Dug izvođačima radova na zatvorenom bazenu je premašio sumu od 60 miliona dinara i još se ne zna iz kojeg ministarstva će biti isplaćen. Za dosadašnje radove na vrtiću u Belom Polju, izvođaču se duguje oko četiri miliona. Regionalna deponija bi trebala da otpočne sa radom 1. novembra, ali još nije gotova pristupna saobraćajnica dužine 900 metara. Za sve ove objekte, lokalna vlast je izvršila obaveze, kao i neke obaveze nadležnih ministarstava, kako izvođači radova ne bi napustili gradilišta - kaže Kostić. On dodaje da su pokrenuti neki razgovori sa ministrima, a radovi na bazenu još nisu stali zbog izuzetnog razumevanja izvođača, kompanije "Putevi" iz Užica.