SUBOTICA - Obećanja prethodne vlasti da će obilaznica oko Subotice - “ipsilon krak” Koridora 10, biti završena do kraja oktobra, da će se deonice otvarati fazno, po svemu sudeći, ponovo će ostati samo mrtvo slovo na papiru. I ovaj rok će biti probijen, radovi trenutno stoje, a za nastavak čekaju novac iz rebalansa republičkog budžeta.

Kako saznajemo, ovih dana treba da se održi sastanak između predstavnika Koridora Srbije i Ministarstva saobraćaja, na kojem bi trebalo da se pronađe rešenje za hitan nastavak radova i izgradnje “ipsilon kraka”.

Obilaznica od Subotice ka Kelebiji, koja će izmestiti teretnjake iz centra grada, duga 22,6 kilometara, gradi se već 22 godine. Radovi su se svečano otvarali uoči svakih izbora, a poslednji put maja 2010. godine. Od tada, rešeno je izuzetno zahtevno izmeštanje visokonaponoskog dalekovoda, kao i eskproporijacija 285 hektara zemljišta, odnosno, 2.226 parcela. Završeno je betoniranje nadvožnjaka iznad pruge Subotica - Sombor, odmorište, urađen je nasip na 19. kilometru, obavljeni su radovi na iskopu kanala i uređenju kosina...

DOPREMANjE KAMENA KADA se obezbedi novac, počeće dopremanje kamenog materijala i materijala za asfalterske radove, kao i izgradnja kolovozne konstrukcije.

Dok se vlasti i obećanja smenjuju, Subotičani su više nego nestrpljivi, jer centrom grada dnevno prođe više stotina šlepera i kamiona. Sve je više i automobila, te su gužva i haos na najfrekventnijim saobraćajnicama svakodnevna pojava.

- Kamioni su i najčešći uzročnici saobraćajnih udesa u gradu, svi se još sećamo tragedije u centru grada, kada je šleper usmrtio dvojicu snimatelja - priča Subotičanka Marija Miletić. - U nekim delovima grada ljudi ne mogu od njih da spavaju, ulice propadaju i svi su složni da se obilaznica mora što pre završiti.