NOVA VAROŠ - Četiri veka posle čamotinje u ruševinama i jasenju, u selu Rutoši sakupljeno je rasuto kamenje i iz tame vekova vaskrsla je bogomolja, pominjana u epskim pesmama još iz doba Nemanjića i narodnom predanju kao “crkva Janja u Vlahu Starome”. Konačno, minulog vikenda, osveštana je svetinja - sada Manastir Svetih pravednih Joakima i Ane - pa se klisurom Uvca opet oglašava zvono, gore kandila, pale sveće za duše predaka...

Podsećajući da je Janja, za poslednjih 13 godina, 14. obnovljeni manastir u Mileševskoj eparhiji, a izgrađene su i 33 crkve, vladika mileševski Filaret istako je da je ova svetinja imala značajnu duhovnu ulogu na reci-graničarki. Sada će zvono, rekao je, sabirati na molitve narod sa obe obale, te pozivati na ljubav, slogu i čuvanje vere.

Pod Janjinom stenom, na kilometar i po od brane u Radoinji - dva puta mesečno - služiće se nedeljna bogosluženja, a po jednom u crkvama u Rutošima i Radoinji.

Istovremeno, Orden Belog anđela drugog reda - najveće priznanje Mileševske eparhije - vladika je na svetkovini u Janji uručio Nebojši Grujoviću (35), privatnom preduzetniku iz Nove Varoši i zadužbinaru ove svetinje, kao i Milosavu Đenadiću, protojereju-stavroforu iz istog mesta, pregaocu u gradnji hramova na Zlataru.

- Crkvu sam darovao Mileševskoj eparhiji, rodnom selu i pokolenjima. I pored ulaganja više od 25.000 evra, nastaviću da pomažem gradnju i život manastira - kaže Grujović, ukazujući da su ikone u crkvi delo novosadskog ikonopisca Ivana Kovalčika Mileševca, a zvono, za koje se u manastiru skupljaju prilozi, podignuto je na privremenom metalnom zvoniku.


NA REDU I KONAK

USKORO započinju arheološka iskopavanja na mestu starog konaka, pored puta za Klak, a spreman je i projekat za gradnju novog. Jer, igumanija Justina (Petković) - već četiri godine - konači u kući familije Gordić, na čijem imanju su bili ostaci svetinje.