DUŽNOST presednice Skupštine Novog Sada u ponedeljak je simbolično preuzela, i odmah je najavila kako od Skupštine, kao i od ostalih gradskih vlasti očekuje efikasniji i brži rad. Aleksandra Jerkov, iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine, prva je žena na čelu Skupštine grada, ali i, sa 29 godina, najmlađa na toj funkciji. Prva joj je poruka da su njena vrata otvorena svim građanima Novog Sada.

- Velika je odgovornost biti predsednik Skupštine Novog Sada - rekla je Jerkov u intervjuu "Novostima". - Ovu funkciju doživljavam kao veliku čast i zaista mi je drago što sam kao rođena Novosađanka na nju izabrana. U Srbiji, međutim, po mišljenju mnogih, ženama još nije mesto u politici. To je problem sa kojim se suočavam već sedam godina, koliko se aktivno bavim politikom.

* Poslanik ste u Skupštini Srbije - kojoj dužnosti ćete dati prioritet?

- Ostaću poslanik u Skupštini Srbije. Naravno da neću primati platu na oba mesta. U Skupštini grada biću na stalnom radu, dok sam u republičkom parlamentu jedan od 250 poslanika.

BIOGRAFIJA ALEKSANDRA Jerkov rođena je 22. septembra. 1982. godine u Novom Sadu. Posle završene osnovne i srednje škole "Jovan Jovanović Zmaj", upisala je, i prva je u generaciji 2005. godine diplomirala na Odseku za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Zvanje magistra stekla je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu. Član je LSV od 2000. godine.

* Kako je došlo do toga da se LSV i DS u Novom Sadu sporazumeju sa SPS oko formiranja gradske vlasti?

- Nije nikakva tajna da LSV, dok se ne sprovede lustracija, ne može da uspostavi ravnopravne partnerske odnose sa SPS. U onim situacijama, međutim, gde od SPS zavisi formiranje vlasti, naravno da mislimo da je bolje da SPS bude u koaliciji sa DS i LSV, nego da bude u koaliciji sa SNS, a u našem novosadskom slučaju i sa Dverima, DSS i SRS.

* Kako vidite grad za četiri godine?

- Novi Sad za četiri godine mora biti mesto koje će privlačiti investitore, bez investicija u Novom Sadu, nema ni novih radnih mesta, ni razvoja grada, ni razvoja kulture, ni razvoja društvenih događaja. Moja misija će biti da Novi Sad prevaziđe problem koji ima sa privlačenjem investicija.

* Osim ekonomskih, koja će još pitanja biti vaš prioritet?

- Okosnica mog budućeg rada biće bezbenost u gradu. Tu neću imati razumevanja ni prema republičkoj vladi, ni prema ministru unutrašnjih poslova. Novi Sad i Vojvodina moraju imati nadležnosti nad policijom. Ukoliko nama fali 300 policajaca, a to kažu profesionalne procene, i onda MUP raspiše konkurs za 60 policajaca, Novi Sad mora imati načina makar sam da nadomesti tu razliku u policajcima koji nedostaju.