NOVI SAD - Agencija za restituciju donela je delimično rešenje kojim je naslednicima nekadašnjeg industrijalca Nikole Tanurdžića vraćeno devet lokala u "Tanurdžićevoj palati", jednom od najimpresivnijih zdanja u centru Novog Sada, izjavio je u četvrtak njihov pravni zastupnik Srđan Dobrosavljev.

- Reč je o lokalima koji su nesporno u javnoj svojini i čije direktno vraćanje je, samim tim, bilo i moguće. Oni su, međutim, dobili tek mali deo palate koja, uključujući i hotel "Putnik", obuhvata oko 15.000 kvadratnih metara. Vraćanje svega toga je, razume se, obuhvaćeno našim zahtevom - dodao je Dobrosavljev za "Novosti".

Za preostali deo palate koji, najvećim delom, čine u međuvremenu otkupljeni stanovi, pa direktno vraćanje nije moguće, ukupno 11 naslednika bi trebalo da dobije novčano obeštećenje. Oni, inače, traže da im se vrati i petospratnica od oko 2.500 kvadratnih metara na uglu Risanske i Sarajevske ulice u Beogradu koja je, takođe, bila vlasništvo Nikole Tanurdžića.

- U njenom prizemlju je smešten "C market", kao i još neki lokali i mislimo da je direktno vraćanje i tu moguće - kaže Dobrosavljev. - Stanovi na spratovima su, u međuvremenu, otkupljeni, i tu od države očekujemo odgovarajuće novčano obeštećenje.