BOR - Kanadska rudarska kompanija „Avala risorsis“, na osnovu obavljenih 140.000 analiza i izbušenih gotovo 50.000 metara u 195 bušotina, na istražnom polju „Bigar“, na planini Crni vrh u okolini Žagubice otkrila je rezerve zlata koje se kreću od 1,7 do čak 9,46 grama po toni.

Ovo je za „Novosti“ potvrdio Džastin van der Torn, glavni menadžer istraživanja u kanadskoj kompaniji.

- Sredinom meseca imaćemo kompletne rezultate o količini i sadržaju zlata u rudi na osnovu čega ćemo doneti odluku o otvaranju rudnika - naglašava Van der Torn. - Imamo razloga da budemo optimisti, budući da za površinski kop, kakav mi želimo da otvorimo, sadržaj tog plemenitog metala u rudi treba da bude od 0,5 do jedan gram po toni. A, ovde imamo „partija“ koje su gotovo 20 puta bogatije od tog graničnog sadržaja.

Sagovornik „Novosti“ naglašava da je „Avala risorsis“ u protekle dve godine u geološka istraživanja u potrazi za ležištima zlata u okolini Žagubice investirala oko 30 miliona, dok će ove uložiti dodatnih 25 miliona dolara. To je najveći projekat takve vrste u Srbiji, ali i jedan od najvećih na svetu.

- U okolini Žagubice tragamo za ležištima zlata na još dve lokacije - „Korkan“ i „Kraku peštar“. Plan nam je da do kraja godine uradimo još 180.000 metara bušotina, da bismo, posle toga konačno dobili precizne podatke o količini rude na ovom području - podvlači Van der Torn.

Ukoliko rezultati budu dobri, realno je da za tri godine počnu radovi na otvaranju rudnika zlata, što je investicija od najmanje 300 miliona dolara!

- Ukoliko tada otvorimo rudnik zlata, Srbija će ostvarivati značajne prihode na osnovu raznih taksa i poreza. Takođe, jedan rudnik tog plemenitog metala, pored toga što bi posao dobio veliki broj ljudi, svuda u svetu predstavlja motor razvoja i ostalih privrednih grana u regionu - zaključuje naš sagovornik.OSTALA LEŽIŠTA

AVALA risorsis“ je i koncesionar na planini Crni vrh, gde su na mestu Valja strž otkrili rezerve od gotovo 50 miliona tona rude bakra i zlata, koje se mogu ekonomično eksploatisati.

- U okolini tog ležišta postoji i više manjih, ali vrlo interesantnih nalazišta bakra i zlata, ali i ostalih metala, pa i na tom području nastavljamo sa istraživanjima - ističe Van der Torn.