Rakija Zarić dostupna širom sveta
27. 12. 2011. u 06:37
Čitav set voćnih rakija iz destilerije „Zarić“ odnedavno dostupan i svetskim meraklijama. Sin gazda Vujice, Milan, izvršni direktor firme postao tek po diplomiranju ekonomije na Kembridžu
KOSJERIĆ - Otkako je opština formirala Poljoprivrednu službu i počela da deli regresirane sadnice voća, u selima oko Povlena, Divčibara, Srnokose i Subjela podignuto je više od 200 hektara zasada šljiva. Samo jesenas, broj podeljenih sadnica premašio je 5.000 i zasađeno je 13 hektara šljivika.
Po tome se vidi da se voćari više ne uzdaju samo u malinu. Kažu, dosadilo im je da se - protestima i barikadama - bore za cenu „crvenog zlata“, jer se sada lepa zarada smeši i od „dobre kapljice“. Tačnije, od kada je, na Vidovdan prošle godine, u Kosjeriću počela da radi destilerija „Zarić“, najveća fabrika voćne rakije na Balkanu.
Savremenom tehnološkom linijom, pristiglom iz Italije, može da se proizvede tri miliona litara voćnih rakija godišnje, a s obzirom na to da u čitavom kosjerićkom kraju još nema toliko sirovina, voćari ne brinu za plasman roda iz starih i novih zasada šljive, ali i drugog voća. Isto tako, dok novi voćnjaci ne stignu do punog roda, pare se u destileriji mogu dobiti i za stare zalihe rakije što leži u buradima, a ovaj tradicionalni domaćinski kapital u ovdašnjim selima meri se milionima litara „meke“ i „prepečenice“ - proizvedene na tradicionalni način.
- Tokom leta i jeseni preuzeli smo 40 tona maline, 200 tona šljive, 50 tona dunje i 80 tona kruške viljamovke. To, naravno, ne podmiruje pun kapacitet za proizvodnju šest vrsta voćnih rakija, jer treba vremena da se u okruženju stvori sirovinska baza i ugovore isporuke voća iz drugih krajeva Srbije - kaže vlasnik destilerije Vujica Zarić, i upućuje nas na sina Milana.
A Zarić junior zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je na Kembridžu, pa mu je otac poverio dužnost izvršnog direktora firme koja je u Kosjeriću, po snazi, odmah iza „Titanove“ cementare.
- Ovo podneblje je bogomdano za uzgoj šljive, dunje i kruške viljamovke. Zemljište znatno utiče na kvalitet koji, ipak, određuju kompjuteri i magistar Marko Ljekočević sa saradnicima. Da to dobro rade, potvrdilo se na tržištu, jer su naše voćne rakije ušle u najveće trgovinske lance u Srbiji, a startovao je i izvoz za Rusiju, Ameriku, Švajcarsku, Nemačku i sve bivše jugoslovenske republike - otkriva Milan Zarić. Na pitanje koja se rakija najviše traži, sleže ramenima, mada je utisak da prednost daje „kraljici“, proizvedenoj od najkvalitetnijih sorti šljive i trenutno jedinoj u Srbiji koja se ponosi zaštićenim geografskim poreklom.
Malin,konobar
27.12.2011. 11:26
To Zarici nak Vam Gospod Bog pomogne da koliko toliko ublazite nezaposlenost i zaradu ili ti porfit u zapodnom delu nase lepe Srbije!
@Malin,konobar - Siguran sam da je dipoma sa Kembridza ,pomogla u prozvodnji srpske sljivovice.
Lepo napisan, samo ta destilerija okupljuje i uzima po naj nisim cenama. U cenjuje proizvodjace...Vidimo dokle nam je doslo vocarstvo,sramota stanam radi preradjivacka iductrija..Zbog nje sam ikrco visnju 4hehtara i 10h sljive...razlog sto nemoze da se opstane ekonomski, moleobi novosti da pokrenu to pitnje, hvala na usupljenom prostoru.
zbog ovakvih tekstova ne bih više čitao novine, molim novinare da rade svoj posao i da se ne prodaju za par flaša koje dobiju u obilascima i da ne veruju na reč kvazi direktorima sa kvazi diplomama kembridža, nije svaki engleski univerzitet kembridž!
Komentari (4)