NIŠ ne zna koliko je izgubio stručnjaka koji su s diplomom stečenom na ovdašnjem univerzitetu spakovali kofere i osvojili svet. Diplomaca različitih struka ima na Oksfordu, Kembridžu, Teksasu, Stenfordu, u azijskim institutimama, informatičkim gigantima u Americi, svuda po Evropi. Svake godine grad isprati nove mlade ljude i poželi im sreću.

Na Univerzitetu su u poslednjih godinu dana zasukali rukave i pokušali da ih nekako okupe. Prošlog decembra osnovan je Alumni centar, organizacija koja povezuje sve niške diplomce koji žive preko granice. Zasada se skoro 100 vrhunskih stručnjaka odazvalo pozivu matičnog univerziteta da pomogne mlađim kolegama i gradu - koliko može. Na internet-prezentaciji Univerziteta već nekoliko meseci redovno se postavljaju petominutni video-materijali kojima se predstavljaju stručnjaci sa uspešnim karijerama.

- Osim što su uspešni i na istaknutim položajima, raspoloženi su da pomognu svom univerzitetu, i bili su oduševljeni pozivom na saradnju - kaže, za „Novosti“, prof. dr Miroljub Grozdanović.

OKO 1.400 DOKTORA NAUKA NA Univerzitetu trenutno studira 29.000 studenata. Za 47 godina postojanja, diplomiralo je više od 53.000 akademaca, magistriralo ih oko 2.500, doktoriralo oko 1.400. Da se nabroje svi uspešni stručnjaci ponikli u Nišu koji su danas uspešni u svetu skoro je nemoguće.

Predsednica Alumni centra je prof. dr Zorica Pantić, prva žena rektor jednog tehničkog instituta u SAD - ona je na čelu Ventvort instituta u Bostonu.

- Znanje koje sam stekla u Nišu, diploma, magistratura i doktorat na Elektronskom fakultetu pomogli su mi da dobijem Fulbrajtovu stipendiju i probijem se kao stručnjak - priča prof. dr Zorica Pantić.

Niš ima predstavnika i na Kembridžu. Tamo je dr Tatjana Trajković, doktorand kraljevskog koledža, danas jedan od direktora Kamsemi kompanije pod okriljem prestižne ustanove.

- Imamo mnogo mladih i pametnih stručnjaka koji rade u inostranstvu i uspešni su, tako da je Aluimni dobar način da se stručnjaci nađu i sarađuju - ocenjuje ova naučnica.

Ni Teksas za niške diplomce nije daleko. Dr Dragan Đurđanović, docent tamošnjeg Mašinskog fakulteta, kaže da se snaga univerziteta ogleda i u njegovim stručnjacima koji rade van granica zemlje.

Sudeći po tome, Niš ne može da se postidi. Jedan od najboljih mladih istraživača u Nemačkoj je doc. dr Dragan Marinković, diplomac mašinstva, danas nastavnik Departmana mehanike u Berlinu.

Tek da nijedan deo sveta ne bude „zapostavljen“, pobrinuo se vanserijski stručnjak dr Vladan Todorović, menadžer za zaštitu informacionih sistema za Aziju i Pacifik. Ponikao je na Elektronskom fakultetu i ne zaboravlja Niš. Učlanio se u Alumni i spreman je da pomogne. Kaže, to je način da se oduži svima.

I među nobelovcima Nišlije imaju ambasadora. Dr Jovan Antović, diplomac Medicinskog fakulteta i đak Gimnazije „Svetozar Marković“, nalazi se na prestižnom Karolinska institutu u Stokholmu. On za „Novosti“ kaže da će raditi na povezivanju naučnika iz Švedske i Niša.