Smederevo: Grožđe rodilo za Ginisa

J. ILIĆ

26. 10. 2011. u 20:54

Ovogodišnja berba u podunavlju najbolja u poslednjoj deceniji, a grožđe izuzetnog kvaliteta

SMEDEREVO - Berba grožđa u podunavskom vinogorju najbolja je u poslednjoj deceniji. Ovogodišnji rod je oko 15.000 tona, dok su u nekim vinogradima prinosi blizu - rekordnih. I, što je vinogradarima najbitnije, grožđe je izuzetnog kvaliteta!

Sa oko 1.200 hekatara vinograda u Podunavskom okrugu, tokom ovogodišnje berbe prosečno je ubrano 12 tona po hektaru - zahvaljujući prethodnoj blagoj zimi i gotovo idealnim vremenskim uslovima, koji pogoduju uzgoju vinove loze.

- Prinos kod stonih sorti kreće se od 15 do 17 tona, a kod vinskih, pre svega "smederevke", dostiže i 20.000 kilograma po hektaru. Kada je reč o sortama za vrhunska vina, kao što su "kaberne sovinjon" i "šardone", prinosi su kao u udžbenicima: od šest do osam tona po hektaru, jer je ovde na prvom mestu kvalitet - kaže Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe u Smederevu.

OTKUP OD propasti PK "Godomin", koji je otkupljivao 2.500 vagona u sezoni, ovde nema organizovanog otkupa. Izuzetak su podrum "Radovanović" iz Krnjeva i, nešto manje, "Oplenac", dok je ostalo grožđe otišlo u privatne kazane i podrume - kaže Boban Marković iz Poljoprivrednbe stručne službe.

Loza "smederevka" smatra se jednom od najpoznatijih autohtonih sorti Srbije, ali je poslednjih petnaestak godina nepravedno zapostavljena. Podrum "Ilić" u Vodnju, na primer, od ove berbe praviće prvoklasnu "smederevku".

- Ovo je, po svemu sudeći, najkvalitetnija berba za poslednje tri decenije, koliko se ja bavim uzgojom vinskih sorti. "Skinuli" smo, ponegde, i 18 tona po hektaru - kaže Miomir Ilić, čija familija, na oko dva hektara sopstvenih zasada, gaji "smederevku", "prokupac", "hamburg" i "vranac", pa godišnje proizvodi oko 15.000 litara kvalitetnog vina.

Inače, trenutno u smederevskom kraju ima 500 hektara pod vinogradima, iz kojih je - ove jeseni - ubrano tri puta manje grožđa nego u "zlatno vreme". Srećom - kvalitet odoleva.

Zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede i promeni državne klime prema uzgajivačima vinove loze, u vinogradarstvu ovog kraja sada nije prioritet proizvesti što više, već je naglasak na vrhunskom standardu. I - uprkos tome što je gotovo trećina čokota raskrčena - obraz "smederevke" sada čuva nekoliko malih vinarija, koje su uložile mnogo novca u kvalitetnu proizvdonju, među kojima prednjače podrumi "Radovanović" iz Krnjeva i "Janko" iz Smedereva.

I PROMAŠAJ REKORDAN

SVOJEVREMENO se u smederevskim vinogradima proizvodilo 30.000 tona "smederevke", ali - bez obzira na to što je u podizanje vinogorja bilo uloženo čak 30 miliona tadašnjih nemačkih maraka - nikada nije potvrđeno da su "vinogradi kovnice novca". Jer vinogradi su brže krčeni nego što je statistika mogla da zabeleži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

toma smederevac

27.10.2011. 16:54

Sve je ovo lepo ali Lokalna samouprava zeli na silu da dovuce Rafineriju ...Tako da ce posle toga Smederevo biti novi Cernobil.

Stojance

28.10.2011. 07:53

@toma smederevac - Da, da samo je bitno da opstane tvoj vinograd, a mladi neka vataju zjale bez posla. Veliki si mi ti patriota.

Yea

28.10.2011. 20:35

Celu jesen jedem makedonsko grozdje, a nigde ne videh smederevsko? Zasto ga nema u Beogradu, ako je toliko rodilo?