ŠAŠINCI - Prilikom obnove Hrama Svete trojice, neposredno uz temelje sakralnog objekta, pronađena je masovna grobnica sa ljudskim kostima. Kako se pretpostavlja, grobnica je stara između dva i tri veka i nalazi se na mestu gde je, pre izgradnje sadašnjeg hrama, bila crkva pletara iz koje su sahranjivani meštani.

- Svi smo bili iznenađeni količinom kostiju, majstori koji rade na obnovi hrama, kao i meštani - priznaje Duško Marjanović, mesni protojerej stavrofor. - U konsultacijama sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srema, došlo se do uverenja da je reč o grobnici staroj nekoliko vekova. Pronađen ljudski skelet, uz saglasnost crkve i zaštitara spomenika kuluture, ponovo su sahranjeni, ovoga puta u seoskom groblju.

PISALI ČELNICIMA ZBOG nedostatka još osam miliona dinara za završetak svih radova, Odbor za obnovu hrama, u pismima dr Bojanu Pajtiću, predsedniku Vlade Vojvodine i Borisu Tadiću, predsedniku Srbije - traži pomoć.

Hram Svete trojice izgrađen je 1768. godine, ali je poslednjih godina toliko oronuo da je predstavljao veliku opasnost za vernike. Akciju na obnavi pravoslavnog zdanja, koju je pokrenuo mesni paroh Marjanović, zdušno su najpre podržali meštani. Priključio se i Zavod za zaštitu spomenika kulture Srema izradom projekta obnove, pošto je to vredan spomenik kulture. I grad Sremska Mitrovica je odvojio deo sredstava. No, sve je to nedovoljno. Urgentna sanacija krova i restauracija fresaka su odmakli, ali, za konačan završetak svih projektom predviđenih radova, ponestalo je novca.

- Najmanje 15 miliona dinara je potrebno za obnovu, kako vernici, makar, više ne bi strepeli da im se nešto ne sruči na glavu - podseća paroh Marjanović. - Prilozi meštana su nedovoljni. Svi su obećavali, ali sada su zaboravili. Jedino je Ministarstvo vera održalo reč i uplatilo sedam miliona dinara. Od tog novca, četiri miliona je izdvojeno za restauraciju fresaka, a tri za popravku i rekonstrukciju krova.