SMEDEREVSKA PALANKA - U gradu na Jasenici već četiri dana traje čuveni Krstovdanski panađur, koji se održava 177 godina. Prvi vašar održan je davne 1834. kada je tadašnji srpski vladar knez Miloš Obrenović na molbu jaseničkog naroda, naredio da baš "tako bude".

Krstovdanske dane posebno je uveličala Vojska Srbije. Počasna garda marširala je glavnom ulicom Prvog srpskog ustanka, da bi posel toga u pratnji vojnog orkestra, na centralnom trgu, izvela svoj svečani egzircir. Atrakciju je pratilo više hiljada Palančana i gostiju iz Šumadije, koji su pripadnike vojske nagrađivali aplauzima.

VOJSCI NA PONOS PO rečima ministra od 21 kandidata za vojno školovanje, koliko ih je bilo pre pet godina, 2011. prijavilo se 1.335 kandidata, "za neke nove generale Pavloviće". Šutanovac je rekao da se Srbija danas u 21. veku opet nalazi pred dilemama koje je imala u 18. 19. i 20. veku, koje su teške i koje treba da razrešimo zajedno, sa željom da opstane srpski narod i da i za ovom generacijom ostane srpstvo, kao što je ostalo od ranijih pokoljenja.

Ovogodišnje Krstovdanske dane otvorio je Dragan Šutanovac, ministar odbrane u Vladi Srbije. On je podsetio da je poslednji vojni egzercir održan još 1924. godine. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su ga obnovili prošle godine. Palančani su imali tu retku privilegiju da među prvima vide zanimljiv program naše vojske.

- Nadam se da će i tome zahvaljujući, mnogi mladi u Srbiji pristupiti VS, na radost roditelja i svih nas - poručio je Šutanovac.

Ministar je prisustvovao i promociji zbornika o generalu Živku Pavloviću, poznatom vojskovođi iz balkanskih i Prvog svetskog rata.

- Danas u VS, Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji školujemo i gradimo nove Pavloviće. Po prvi put iz naše Vojne akademije izlaze i devojke, neke Živke Pavlović, koje će biti prvi visoki oficiri i generali VS - naglasio je Šutanovac.