Organizacija „Srpska akcija“ istinu o komunističkim zločinima u Nišu i okolini i pravdu za žrtve crvenog terora zatražila je tako što su njeni aktivisti navukli crne kese na biste narodnih heroja u centru Niša.

Na svom sajtu u petak su objavila i fotografije maskiranih članova, koji su postavili kese i antikomunističke parole na biste u parku preko puta Gradske većnice.

Mladići su slikani sa kapuljačama na glavi, a kese su navukli na biste narodnih heroja Sretena Mladenovića Mike, Konrada Žilnika i spomenik vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu.

Na svom sajtu predočavaju da su tek nedavno gradske vlasti u Čačku formirale komisiju, čiji je zadatak da istraži zločine komunista i obeleži sve tajne grobnice nastale na teritoriji tog grada, počev od 12. septembra 1944. godine.

- To je podstaklo naše aktiviste u Nišu da izvedu akciju kojom žele da podsete da su i u nišavskom kraju komunisti pobili mnogo nevinih ljudi, građana Niša i čestitih srpskih domaćina iz okolnih sela - navodi „Srpska akcija“.

Nišku policiju su o postavljanju kesa na biste narodnih heroja obestili iz Zavoda za zaštitu spomenika, u kome kažu da o ovim spomenicima brigu vodi grad Niš. Međutim, zvaničnih reagovanja na skrnavljenje spomenika i na ovo nesvakidašnje „traženje istine“ organizacije „Srpska akcija“, nema.

Nije se oglasila ni Policijska uprava u Nišu.