SMEDEREVSKA PALANKA - Anđela Joković, dvanaestogodišnja učenica Osnovne škole „Heroj Radmila Šišković“, od pete godine dizajnira stripove, a od šeste izrađuje - crtane filmove.

- Volela sam da gledam crtaće i maštam kako bih se snašla u nekim situacijama koje su me u njima zainteresovale. Iako su mi roditelji prosvetni radnici, nisam tražila pomoć, već sam sama shvatila program, vežbala, koristila novu tehnologiju - kaže Anđela, priznajući kako su joj najdraži filmvi o devojčici Keli koja želi da upzna glumicu kojoj se divi, i strip o dečaku koji ne veruje u magiju, ali hoće, uz njenu pomoć, nekako da uđe u knjigu i tužan kraj izmeni u srećan.

Inače, talenat ove ambiciozne devojčice nije ostao nezapažen, pa je na mnogim takmičenjima već dobila diplome i specijalne nagrade. Nedavno je, tako, osvojila treće mesto na republičkom takmičenju - za film i test o obnovljivim izvorima energije. Završila je sedmi razred, ali je već odlučila čime će se baviti u životu.

- Iako sam tek završila sedmi razred, znam da ću studirati arhitekturu, smer medija, i planiram da mi pravljenje crtanih filmova bude profesija. U Srbiji se tim poslom bavi malo ljudi, a meni je to baš zanimljivo. Napraviću mnogo filmova - obećava Anđela.

JUNAK

OBJAŠNjAVAJUĆI kako je teže praviti crtani film, jer je za ostvarenje od dva minuta potrebno 1.000 slika, Anđela veli da ima svog omiljenog junaka, nazvala ga je Cin, i nije joj teško da, za jedan njegov pokret, radim satima i danima.